Resipi Kuih Siput Rangup Sukatan Cawan Terkini 2024

Posted on

Resipi Kuih Siput Rangup Sukatan Cawan – Resipi kuih siput sedap memang tidak asing lagi di kalangan kita, terutamanya dalam kalangan masyarakat Melayu.

Apabila menyebut resepi kueh siput rangup, pasti teringat kepada kenangan indah zaman kanak-kanak kita yang membantu dalam penyediaan kuih tradisional ini menjelang Hari Raya.

Walaupun adunan untuk resepi kuih siput sukatan cawan ini cukup ringkas, namun langkah yang paling memakan masa dan meletihkan adalah ketika menggentel adunan menjadi bentuk kecil.

Kita boleh menggunakan acuan kuih siput yang dibeli untuk mempercepatkan proses resepi kuih siput viral tersebut.

Cara membuat kuih siput yang betul akan menghasilkan resepi kuih siput simple yang tidak hanya lembut tetapi juga rangup walaupun telah disimpan untuk jangka masa yang lama.

Oleh itu, kami akan menyediakan resepi kuih siput yang sangat sedap dan anda boleh mengikutinya langkah demi langkah.

Salah satu bahan utama yang penting dalam kuih siput adalah mentega. Untuk mendapatkan kuih yang lembut, digunakanlah mentega dengan jenama seperti Planta atau Puteri.

Kebiasaannya, kuih siput yang dijual menggunakan mentega murah seperti Pelangi, itulah sebabnya terdapat beberapa kuih siput yang dijual terlalu keras.

Jumlah mentega dalam adunan juga memainkan peranan penting.

Anda juga bisa semak resepi di sini dan tempat makan best di sini.

Bahan Kuih Siput Rangup

imej bahan kuih siput rangup
imej senarai bahan kuih siput rangup / resipi kuih siput rangup sukatan cawan (gambar kuih siput / kuih siput recipes)

Resipi Kuih Siput Rangup Sukatan Cawan – resepi kuih siput rangup sukatan cawan pada resepi kuih siput rangup dan gebu kami senaraikan dibawah ini,

 • 500 gram tepung gandum
 • 150 gram majerin
 • 2 sudu besar udang kering
 • 2 ulas bawang putih, hiris nipis
 • 1 sudu besar rempah kari
 • 1 sudu besar serbuk cili
 • 1 1/2 sudu besar serbuk jintan manis
 • 1 1/2 sudu besar serbuk juntan putih
 • 1 biji telur
 • 5 tangkai daun kari
 • 1 sudu kecil garam
 • 150 ml air

Cara Buat Kuih Siput Rangup

imej cara buat kuih siput rangup
imej cara buat kueh siput rangup (resepi kuih siput gebu / resepi kuih siput mudah)

Resipi Kuih Siput Rangup Sukatan Cawan – cara membuat kuih siput rangup pada resepi kuih siput rangup dan lembut kami senaraikan dibawah ini,

 1. Goreng bawang putih dalam sedikit minyak. Goreng udang kering juga dalam minyak yang sama. Hancurkan kedua bahan tersebut dan letakkan di sisi.
 2. Leburkan mentega dan biarkannya sejuk.
 3. Campurkan tepung dengan serbuk rempah kari, serbuk cili, serbuk jintan manis, serbuk jintan putih, dan bahan yang telah dihancurkan tadi.
 4. Tuangkan mentega yang telah dilebur secara perlahan ke atas tepung. Gaul rata dengan tangan sehingga menjadi seperti serbuk roti. Biarkan mentega meresap ke dalam tepung. Cara ini akan menghasilkan kuih siput yang rangup.
 5. Kocok telur sedikit dan tuangkan ke dalam campuran tepung secara bergantian dengan air. Gaul hingga menjadi adunan doh yang lembut. Tambahkan air jika doh terlalu keras.
 6. Biarkan doh berehat sejenak.
 7. Taburkan sedikit tepung di atas permukaan dulang. Ambil sedikit tepung dan tekan di atas cetakan kuih siput. Letakkan kuih yang telah dibentuk di atas dulang.
 8. Goreng bersama daun kari hingga berwarna kekuningan. Dinginkan dan simpan dalam bekas yang rapat.

Nota (Resipi Kuih Siput Rangup Sukatan Cawan)

Resipi Kuih Siput Rangup Sukatan Cawan – Jika anda ingin menyediakan kuih siput untuk hidangan Hari Raya, bolehlah menggandakan jumlah adunan ini menjadi dua.

Tags:

You might also like these recipes

Leave a Comment