Resipi Ayam Goreng Kunyit Simple Terkini 2024

Posted on

Resipi Ayam Goreng Kunyit Simple – Sangat mudah untuk memasak ayam goreng kunyit sedap seperti di kedai masakan Thailand.

Hidangan resepi ayam goreng kunyit simple ini lengkap dengan sayur, jadi anda tidak perlu memasak banyak lauk. Anak-anak juga pasti menyukainya.

Untuk menambah kelezatan resepi ayam masak kunyit ini, anda boleh menyediakan kicap, sambal belacan dan telur dadar.

Ini adalah hidangan resepi ayam kunyit yang sempurna. Jika anda ingin tahu bagaimana untuk memasak ayam goreng kunyit resepi, berikut adalah resipinya. Selamat mencuba!

Sebelum anda membaca tentang resepi ini, anda juga boleh menyemak, Resipi Sup Tulang Simple Terkini 2024

Bahan Ayam Goreng Kunyit

resipi ayam goreng kunyit simple
imej bahan bahan ayam goreng kunyit (ayam goreng kunyit ala thai)

Resipi Ayam Goreng Kunyit Simple – bumbu ayam goreng kunyit (bahan bahan ayam goreng kunyit) pada ayam masak kunyit simple ialah sebagai berikut,

 • 300g ayam, bahagian dada
 • 4 batang kacang panjang, potong 2 inci
 • 1 sudu kecil serbuk kunyit
 • 2 senduk minyak masak
 • 1 biji bawang besar, hiris nipis
 • 2 ulas bawang putih, hiris nipis
 • 1 biji bawang merah, hiris nipis
 • 1 biji cili merah, hiris nipis

Cara Masak Ayam Goreng Kunyit

imej cara memasak ayam goreng kunyit thai
imej cara memasak ayam goreng kunyit thai (ayam goreng kunyit resipi / ayam goreng kunyit resepi)

Resipi Ayam Goreng Kunyit Simple – cara memasak ayam kunyit (Cara buat ayam goreng kunyit) kami kongsikan sebagai berikut,

Langkah-langkah untuk membuat ayam goreng kunyit (ayam kunyit recipe) yang sedap seperti di kedai masakan Thailand adalah seperti berikut:

 1. Potong dada ayam menjadi kecil-kecil dan campurkan dengan serbuk kunyit dan sedikit garam. Biarkan bahan-bahan meresap selama 5 minit.
 2. Panaskan minyak dan goreng dada ayam di atas api besar. Kacau bahan-bahan tersebut dengan kerap untuk mengelakkan agar ia tidak mudah menjadi keras atau terbakar. Kemudian, tambahkan bawang putih dan bawang merah dan teruskan mengacau.
 3. Apabila ayam hampir masak, masukkan cili merah, bawang besar, dan kacang panjang. Taburkan sedikit gula dan kacau selama 1 minit. Kemudian, angkat dan hidangkan.

Nota (Resipi Ayam Goreng Kunyit Simple)

Resipi Ayam Goreng Kunyit Simple – Pastikan untuk tidak menggoreng ayam terlalu lama, kerana ia akan menyebabkan isi ayam menjadi keras.

Tags:

You might also like these recipes

Leave a Comment