Resepi Tosai Mamak Simple Dan Sedap Terkini 2024

Posted on

Resepi Tosai Mamak Simple Dan Sedap – Selamat datang dalam dunia rempah yang memang boleh buat air liur meleleh!

Dalam artikel ni, kita nak serang resipi yang tak payah nak komplikasi, tapi confirm boleh buat kenyang iaitu resep tosai mamak simple dan sedap.

Tosai resepi simple ni, dia punya bau dan rasa rempah kari yang buat tekak terus berdendang, membawa kita terus ke gerai-gerai Mamak yang penuh dengan kehidupan malam.

Jom kita sama-sama bongkar rahsia dan langkah-langkah senang nak hasilkan tosai lembut dalam dapur kita, bawak suasana warung Mamak terus ke meja makan rumah.

Meh lah kita join dalam perjalanan masak-memasak thosai resepi viral ni, confirm sedap giler tosai Mamak simple dan padu ni!

Anda juga bisa semak resepi di sini dan tempat makan best di sini.

Bahan Tosai Mamak Simple Dan Sedap

imej Bahan Tosai Mamak Simple Dan Sedap
imej Senarai Bahan Tosai Mamak Simple Dan Sedap (Gambar Tosai Mamak Simple Dan Sedap)

Resepi Tosai Mamak Simple Dan Sedap – Resipi tosai mamak simple dan sedap pada tosai mamak resepi homemade kami senaraikan dibawah ini,

 • 1 tin susu beras
 • ½ tin susu kacang uluthu ( dhal putih yang digunakan untuk buat Tosai)
 • 2 genggam / 2 sudu nasi sejuk
 • 1 sudu makan garam

Cara Buat Tosai Mamak Simple Dan Sedap

imej Cara Buat Tosai Mamak Simple Dan Sedap
imej Cara Membuat Tosai Mamak Simple Dan Sedap (Tosai Mamak Simple Dan Sedap Recipes)

Resepi Tosai Mamak Simple Dan Sedap – Cara masak tosai mamak simple dan sedap pada resepi tosei mamak simple dan sedap kami senaraikan dibawah ini,

 1. Basuh beras dan kacang uluthu. Kemudian masukkan nasi sejuk dan rendam selama 5-6 jam.
 2. Bila cukup waktu rendaman, kisar bahan-bahan tadi sedikit demi sedikit. Pastikan kisaran tidak terlalu cair dan tidak terlalu pekat. Buat macam adunan roti jala. Tuang kisaran dalam bekas bersesuaian.
 3. Teruskan kisar bahan rendaman tadi. Bila kisaran terakhir, masukkan garam. Kisar sekali lagi.
 4. Tuang adunan dalam bekas besar yang bersesuaian kerana adunan akan kembang. Campurkan dan sebatikan menggunakan tangan. Pastikan tangan dibasuh terlebih dahulu.
 5. Tutup bekas dan biarkan bahan kisaran selama 5-6 jam sehingga adunan jadi kembang dan masam.
 6. Untuk memasaknya, ambil kuali leper dan sapukan sedikit minyak. (empunya resipi guna minyak bijan kerana rasa lebih sedap)
 7. Tuang adunan dan ratakan. Tutup 2 minit dan Tosai sudah masak serta boleh diangkat. Pastikan jaga api supaya Tosai tidak hangit.

Nota (Resepi Tosai Mamak Simple Dan Sedap)

Resepi Tosai Mamak Simple Dan Sedap – Berikut adalah beberapa tips yang berguna untuk resepi thosai mamak simple dan sedap dibawah ini:

 • Pastikan perbandingan tepung dan air adalah tepat mengikut resipi untuk mendapatkan adunan yang tidak terlalu pekat atau cair.
 • Untuk mendapatkan tosai yang gebu, tambahkan sedikit soda bikarbonat ke dalam adunan. Namun, gunakan dengan berhati-hati untuk mengelakkan rasa yang terlalu kuat.
 • Perendamkan adunan tosai untuk jangka masa yang mencukupi sebelum memasak. Ini memastikan kelembutan dan kekenyalan tosai.
 • Pelajari teknik menuangkan adunan tosai dengan berputar secara perlahan untuk mendapatkan bentuk lempeng yang cantik dan sekata. Selamat mencuba tosei resepi mudah !

Tags:

You might also like these recipes

Leave a Comment