Resepi Tapai Ubi Kayu Guna 2 Bahan Simple Terkini 2024

Posted on

Resepi Tapai Ubi Kayu Guna 2 Bahan Simple – Selamat datang di dunia cita rasa Malaysia!

Tapai ubi kayu, makanan tradisional dengan hanya 2 bahan je, memang power giler.

Dalam resipi tapai ubi kayu guna 2 bahan simple ni, kita nak tunjuk cara senang buat tapai ubi kayu yang sedap. Walaupun cuma guna bahan asas je, rasa dia macam mengembalikan zaman kanak-kanak.

Jadi, apa lagi, mari kita kongsi petualangan masak-memasak ni dan jangan lupa rasa resep tapai ubi kayu guna 2 bahan simple yang memang tak boleh lawan!

Anda juga bisa semak resepi di sini dan tempat makan best di sini.

Bahan Tapai Ubi Kayu Guna 2 Bahan Simple

imej Bahan Tapai Ubi Kayu Guna 2 Bahan Simple
imej Senarai Bahan Tapai Ubi Kayu Guna 2 Bahan Simple (Gambar tapai ubi kayu guna 2 bahan simple)

Resepi Tapai Ubi Kayu Guna 2 Bahan Simple – Resepi tapai ubi kayu 2 bahan simple dan lembut pada tapai ubi kayu resepi homemade kami senaraikan dibawah ini,

 • 2kg ubi kayu
 • 1 biji ragi

Cara Buat Tapai Ubi Kayu Guna 2 Bahan Simple

imej Cara Buat Tapai Ubi Kayu Guna 2 Bahan Simple
imej Cara Membuat Tapai Ubi Kayu Guna 2 Bahan Simple (Tapai ubi kayu guna 2 bahan simple recipes)

Resepi Tapai Ubi Kayu Guna 2 Bahan Simple – Cara membuat tapai ubi kayu ringkas 2 bahan pada resepi tapai ubi kayu 2 bahan sedap dan mudah kami senaraikan dibawah ini,

 1. Ubi kayu dikupas dan dipotong (cuci bersih). Rebus dalam 20 minit menggunakan api besar
 2. Cucuk sikit, agak-agak dah boleh cucuk, matikan api dan terus toskan. Jangan sampai pecah. Biarkan sampai sejuk dalam 2-3 jam.
 3. Kisar ragi dan ayak atas ubi tadi guna penapis air.
 4. Ambil periuk dan alaskan daun pisang. Susun ubi tadi yang dah diragikan dalam periuk. Tutup dengan daun pisang kemas-kemas.
 5. Tutup periuk dan bungkus dengan kain. Simpan tempat gelap atau dalam ketuhar selama 2 malam. Lepas tu, bolehlah jengah-jengah jika apa jadi. Kalau manis tu, jadi la.

Nota (Resepi Tapai Ubi Kayu Guna 2 Bahan Simple)

Resepi Tapai Ubi Kayu Guna 2 Bahan Simple – Berikut adalah beberapa tips yang berguna untuk resepi tapai ubi kayu homemade dibawah ini:

 • Potong ubi kayu kepada saiz yang lebih kecil agar ia lebih cepat dan merata fermentasi.
 • Letakkan bekas tapai di tempat yang suhu dan kelembapannya sesuai untuk fermentasi. Jangan terlalu panas atau terlalu sejuk untuk khasiat tapai ubi kayu.
 • Pantau proses fermentasi. Biasanya, tapai ubi kayu akan mengambil masa beberapa hari, bergantung kepada suhu dan kelembapan.
 • Jangan terlalu kerap membuka bekas tapai semasa proses fermentasi. Ini boleh mengurangkan kelembapan dan memperlambat proses.
 • Sebelum menyantap tapai ubi kayu, pastikan untuk mencuba dan pastikan ia telah mencapai tahap fermentasi yang diinginkan.

Tags:

You might also like these recipes

Leave a Comment