Resepi Singgang Ikan Tenggiri Kelantan Terkini 2024

Posted on

Resepi Singgang Ikan Tenggiri Kelantan – Pada kali ini, kami ingin berkongsi resipi singgang ikan tenggiri kelantan. Resepi ikan tenggiri masak singgang kelantan ini sangat mudah untuk disediakan, amat ringkas.

Resepi singgang ikan kelantan tidak hanya mudah untuk dibuat, tetapi juga dianggap sebagai hidangan yang sihat dan sangat sesuai untuk individu yang sedang menjalani diet.

Kerana ia tidak mengandungi santan dan mempunyai kandungan kalori yang rendah. Sesesiapa boleh menikmati resipi ikan tenggiri masak singgang ini kerana ia baik untuk kesihatan dan enak.

Kami tahu bahawa resepi singgang ikan tenggiri viral ini sangat popular di negeri-negeri pantai timur seperti Kelantan dan Terengganu.

Resepi sup ikan tenggiri sedap ini tidak banyak berbeza daripada yang telah dikongsi di pelbagai laman web atau blog.

Yang perlu diingat adalah rasa utama dalam resepi singgang ikan tenggiri kelantan ini adalah masam, manis, dan pedas. Tahap kepedasan boleh disesuaikan dengan selera individu.

Jika anda suka pedas, anda boleh menambahkan lebih banyak cili padi. Kebanyakan orang suka dengan kuah singgang ikan yang pekat seperti ini. Setelah menikmati sekali teguk kuahnya, pastinya anda akan teruja.

Mari kita lihat bahan-bahan yang diperlukan untuk menyediakan singgang ikan tenggiri resepi ini.

Anda juga bisa semak resepi di sini dan tempat makan best di sini.

Bahan Singgang Ikan Tenggiri

imej bahan singgang ikan tenggiri
imej senarai bahan singgang ikan tenggiri (gambar singgang ikan tenggiri kelantan / singgang ikan tenggiri kelantan recipes)

Resepi Singgang Ikan Tenggiri Kelantan – resepi singgang ikan tenggiri kelantan sukatan cawan pada resepi singgang ikan tenggiri asli kelantan kami senaraikan dibawah ini,

 • 3 potong ikan tenggiri
 • 2 inci lengkuas, potong dan ketuk
 • 3 biji bawang merah, hiris nipis
 • 2 ulas bawang putih, hiris nipis
 • 1-2 keping asam gelugor
 • 5-6 biji cili padi
 • 4 batang sayur bendi
 • garam dan gula secukup rasa
 • serbuk perasa (jika suka)

Cara Masak Singgang Ikan Tenggiri

imej cara masak singgang ikan tenggiri
imej cara memasak singgang ikan tenggiri kelantan / cara buat singgang ikan tenggiri kelantan / cara buat ikan tenggiri masak singgang

Resepi Singgang Ikan Tenggiri Kelantan – cara membuat singgang ikan tenggiri kelantan pada resepi singgang ikan tenggiri simple kami senaraikan dibawah ini,

 1. Sapukan bersih ikan dan keringkan.
 2. Didihkan 3 cawan air dan masukkan lengkuas, bawang merah, bawang putih sehingga mendidih.
 3. Tambahkan ikan tenggiri, asam gelugor, cili padi, dan terakhir sayur bendi. Rebus hingga ikan benar-benar masak. Tambahkan gula dan garam secukup rasa. Sedap jika disajikan bersama nasi panas dan budu.

Nota (Resepi Singgang Ikan Tenggiri Kelantan)

Resepi Singgang Ikan Tenggiri Kelantan – saat masak kacau dengan perlahan supaya ikan tidak terhancur, sehingga ikan kelihatan masak.

Tags:

You might also like these recipes

Leave a Comment