Resepi Roti Jala Sukatan Cawan Tanpa Santan Terkini 2024

Posted on

Resepi Roti Jala Sukatan Cawan Tanpa Santan – Selamat datang kepada geng masak-memasak yang suka try benda baru!

Kali ni, kita nak kongsi resepi roti jala tanpa santan simple yang memang out of the ordinary.

Kalau anda nak merasa roti jala sedap tapi tak nak susahkan diri dengan santan, inilah jalan penyelesaiannya!

Roti jala yang lembut gila dengan tekstur yang memang perfect, tanpa gugurkan rasa original. Kita akan guide anda step by step guna sukatan cawan, senang dan cepat.

Jom kita explore rahsia di sebalik resepi roti jala tanpa santan sedap dan mudah confirm buat hidangan kita hari ni jadi power dan lain dari yang lain.

Anda juga bisa semak resepi di sini dan tempat makan best di sini.

Bahan Roti Jala Sukatan Cawan Tanpa Santan

imej Bahan Roti Jala Sukatan Cawan Tanpa Santan
imej Senarai Bahan Roti Jala Sukatan Cawan Tanpa Santan (Gambar Roti Jala Sukatan Cawan Tanpa Santan)

Resepi Roti Jala Sukatan Cawan Tanpa Santan – Resipi roti jala tanpa santan homemade pada roti jala tanpa santan resepi viral kami senaraikan dibawah ini,

 • 1kg tepung gandum
 • 5 cawan air suam (kalau sukatan metrik 1250ml)
 • 1 cawan minyak masak (250ml)
 • 4 biji telur gred B
 • Sedikit garam
 • Pewarna opsional (mengikut warna yang anda suka)

Cara Buat Roti Jala Sukatan Cawan Tanpa Santan

imej Cara Buat Roti Jala Sukatan Cawan Tanpa Santan
imej Cara Membuat Roti Jala Sukatan Cawan Tanpa Santan (Roti Jala Sukatan Cawan Tanpa Santan Recipes)

Resepi Roti Jala Sukatan Cawan Tanpa Santan – Cara buat roti jala tanpa santan homemade pada roti jala recipe tanpa santan simple kami senaraikan dibawah ini,

 1. Dalam bekas besar, satukan semua bahan diatas dan kacau rata. Tuang dalam pengisar dan kisar hingga licin tak ada tepung berketul. Kalau berketul, nanti lubang botol roti jala akan tersumbat.
 2. Nak tahu adunan tu cantik tengok pusaran tengah blander tu ada lubang anggaran besar duit 10 sen maknanya adunan tak pekat dan tak terlalu cair, sedang elok. Jika pekat tambah sedikit air, dan jika cair tambah sedikit tepung gandum.
 3. Sekarang dah boleh menjala! Buat lah bentuk yang diingini dengan mengikut kreativiti masing-masing. Bila tepung dah bertukar warna dari mentah ke warna lain/masak boleh lah angkat. Lipat kiri kanan dan gulung siap!

Nota (Resepi Roti Jala Sukatan Cawan Tanpa Santan)

Resepi Roti Jala Sukatan Cawan Tanpa Santan – Berikut adalah beberapa tips yang berguna untuk resepi roti jala lembut tanpa santan dibawah ini:

 • Untuk menggantikan santan, cuba gunakan santan pekat dalam bentuk serbuk yang boleh dicampur dengan air. Ini memberikan rasa santan tanpa kelebihan cecair.
 • Sapukan minyak pada lempengan atau acuan dengan sederhana untuk mengelakkan adunan melekat. Terlalu banyak minyak boleh memberikan jala yang terlalu lembut.
 • Pantau masa memasak roti jala dengan teliti. Proses memasak yang tepat akan menghasilkan roti jala yang lembut di dalam dan rangup di luar.

Tags:

You might also like these recipes

Leave a Comment