Resepi Putu Bambu Guna Acuan Sukatan Cawan Terkini 2024

Posted on

Resepi Putu Bambu Guna Acuan Sukatan Cawan – Jom, mari kita merungkai rahsia memasak Putu Bambu guna acuan sukatan cawan yang sedap dan senang!

Resipi putu bambu guna acuan sukatan cawan ni memang jadi pilihan yang paling cool bila nak buat kuih tradisional. Lepas ni tak payah risau nak cari acuan khas sebab guna cawan yang ada kat dapur je.

Jadi, kalau anda nak tahu macam mana nak buat resep putu bambu guna acuan sukatan cawan, duduk dan teruskan bacaan untuk resep putu bambu guna acuan sukatan cawan ni.

Anda juga bisa semak resepi di sini dan tempat makan best di sini.

Bahan Putu Bambu Guna Acuan Sukatan Cawan

imej Bahan Putu Bambu Guna Acuan Sukatan Cawan
imej Senarai Bahan Putu Bambu Guna Acuan Sukatan Cawan (gambar putu bambu guna acuan sukatan cawan)

Resepi Putu Bambu Guna Acuan Sukatan Cawan – Resepi kuih putu bambu guna acuan sukatan cawan pada putu bambu resepi homemade kami senaraikan dibawah ini,

 • 2 cawan tepung beras
 • 13 sudu makan air
 • Gula Melakan Secukupnya
 • 1 helai daun pandan
 • Secubit garam

Cara Buat Putu Bambu Guna Acuan Sukatan Cawan

imej Cara Buat Putu Bambu Guna Acuan Sukatan Cawan
imej Cara Membuat Putu Bambu Guna Acuan Sukatan Cawan (putu bambu guna acuan sukatan cawan recipes)

Resepi Putu Bambu Guna Acuan Sukatan Cawan – Cara buat putu bambu viral sukatan cawan pada resepi putu bambu simple sukatan cawan kami senaraikan dibawah ini,

 1. Masak aiar dalam periuk besama secubit garam dan daun pandan. Apabila air mendidih dan wangi bau daun padan. Tutup api.
 2. Di dalam mangkuk masukkan tepung beras dam masukkan air suam tadi dan gaul hingga berderai seperti serbuk roti.
 3. Kemudian tapis tepung tadi gunakan penapis jarang dan ayak. Setelah siap masukkan dalam acuan dengan di bahagian tengahnya letakkan gula Melaka.
 4. Kukus dengan penutup kukus dibalut dengan kain.
 5. Kukus lebih kurang 15 minit.

Nota (Resepi Putu Bambu Guna Acuan Sukatan Cawan)

Resepi Putu Bambu Guna Acuan Sukatan Cawan – Berikut adalah beberapa tips yang berguna untuk resepi putu bambu lembut sukatan cawan dibawah ini:

 • Rendam kelapa parut dalam air garam dan perahkan sebelum menggunakannya sebagai hidangan hiasan. Ini akan memberikan rasa yang lebih enak.
 • Adunan Putu Bambu perlu cukup lembap tetapi tidak terlalu basah atau kering. Pastikan konsistensi adunan adalah betul.
 • Ketika meletakkan adunan ke dalam acuan, pastikan anda menyusunnya dengan rapi. Ini akan membantu Putu Bambu kelihatan cantik dan kemas.
 • etika memasak Putu Bambu, pastikan api adalah sederhana. Terlalu panas boleh menyebabkan Putu Bambu hangus atau terlalu lembap.
 • Gunakan alat panjut atau dulang kayu untuk mengeluarkan Putu Bambu dari acuan dengan lembut tanpa merosakkan bentuknya. Selamat mencuba resepi putu bambu mudah sukatan cawan !

Tags:

You might also like these recipes

Leave a Comment