Resepi Pengat Pisang Simple Terkini 2024

Posted on

Resepi Pengat Pisang Simple – Resipi pengat pisang sedap ini menggunakan pisang tanduk sebagai hidangan penutup.

Rasa resepi bubur pisang (resepi kolak pisang) enak dengan kombinasi lemak masin yang sesuai dan keseimbangan manis dari pisang tanduk.

Anda juga boleh menggunakan jenis pisang lain seperti pisang nangka, pisang nipah, atau pisang raja untuk membuat pengat.

Di pantai timur, hidangan resepi pengat pisang tanduk ini menjadi kegemaran ramai dan sering disajikan dalam majlis keramaian.

Resepi serawa pisang pengat juga sangat popular semasa bulan puasa. Banyak orang mencari pengat pisang resepi sebagai pencuci mulut.

Cara membuat pengat pisang tanduk sangat mudah, hanya perlu diingat bahawa penggunaan santan segar akan memberikan rasa yang lebih sedap berbanding santan kotak.

Tip untuk hidangan resepi pengat pisang sagu / tanduk / raja, pisang yang telah dipotong perlu direndam sejenak dengan air kapur agar isi pisang menjadi kenyal dan tidak hancur ketika dimasak sebagai pengat.

Resepi pengat pisang berangan yang sangat sedap ini dikongsikan oleh Cik Puan Shila Rahman dan juga merupakan jualan beliau sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Anda juga bisa semak resepi di sini dan tempat makan best di sini.

Bahan Pengat Pisang Simple

imej bahan pengat pisang simple
imej senarai bahan pengat pisang simple / bahan pengat pisang tanduk (gambar pengat pisang tanduk / pengat pisang tanduk recipes)

Resepi Pengat Pisang Simple – resepi pengat pisang sukatan cawan pada pengat pisang tanduk resepi kami senaraikan dibawah ini,

 • 3-4 biji pisang tanduk
 • 2 mangkuk santan pekat
 • 2 mangkuk santan cair
 • (ATAU boleh gantikan dengan 2 santan kotak dan 2 cawan air)
 • 1/2 cawan sagu, bersihkan
 • 2-3 keping nisan/gula melaka
 • 1/3 cawan gula pasir
 • 2 helai daun pandan
 • garam secukup rasa

Cara Buat Pengat Pisang Simple

imej cara buat pengat pisang simple
imej cara membuat pengat pisang simple (Resepi pengat pisang tanduk lemak)

Resepi Pengat Pisang Simple – cara buat pengat pisang tanduk pada resepi pengat pisang tanduk mudah kami senaraikan dibawah ini,

 1. Keluarkan kulit pisang tanduk dan potong menjadi irisan setebal 1-2 cm.
 2. Rendam dalam air kapur selama 30 minit (pilihan).
 3. Bersihkan pisang dan masukkan ke dalam periuk. Masak pisang bersama dengan santan cair, tepung sagu, gula Melaka, gula pasir, daun pandan, dan garam mengikut citarasa di atas api yang perlahan. Gaul rata dengan kerap dan perlahan supaya santan tidak bergerindil.
 4. Tambahkan juga santan pekat dan kacau segera. Apabila kuah mulai mendidih, tutup api dan hidangkan.

Nota (Resepi Pengat Pisang Simple)

Resepi Pengat Pisang Simple – Berikut adalah beberapa tips yang perlu diperhatikan dalam pengat pisang resipi ini:

 1. Untuk mendapatkan tekstur pisang yang kenyal dan tidak hancur, anda boleh merendamnya dalam air kapur untuk sementara waktu.
 2. Pastikan untuk mengaduk kuah santan dengan kerap semasa memasak di atas api perlahan supaya kuah tidak membentuk ketulan.

Tags:

You might also like these recipes

Leave a Comment