Resepi Pau Gebu Sukatan Cawan Terkini 2024

Posted on

Resepi Pau Gebu Sukatan Cawan – resepi pau gebu dan lembut ini ialah sejenis kuih yang diperbuat daripada campuran tepung dan yis.

Kemudian resipi pau gebu sukatan cawan ini diuli dan dibentuk bulat dengan inti di dalamnya, seperti manisan, daging, atau sayur-sayuran.

Resepi pau yang lembut dan gebu sangat memuaskan dan sering menjadi hidangan sarapan. Resepi kueh pau gebu dan lembut ini merupakan salah satu kegemaran dari kanak-kanak hingga orang dewasa.

Di sini kami ingin berkongsi resepi kuih pau kukus viral dan sedap yang dikongsi dibanyak senarai akaun facebook.

Ciri-ciri resepi pau kukus cina sedap dan mudah ini adalah berwarna putih, bulat, gebu, dan lembut ketika dimakan.

Walaupun ada beberapa jenis resepi kuih pau lembut sukatan cawan yang berwarna hijau, itu menandakan ia adalah pau pandan dengan inti kelapa.

Biasanya resepi pau kukus simple, ada setitik pewarna diletakkan di atas pau untuk menunjukkan jenis inti yang terkandung di dalamnya.

Teknik yang popular untuk memasak resepi pau cina adalah dengan mengukus. Selain daripada teknik pengukusan, anda juga boleh menggunakan teknik menggoreng atau membakar pau.

Sila cuba resepi pau gebu sukatan cawan kukus simple dan mudah ini di rumah dengan cara mengukus.

Anda boleh menambahkan inti seperti kaya, kacang merah, coklat, cendawan, ayam, dan lain-lain mengikut keinginan kuih pau kukus resepi anda.

Anda juga bisa semak resepi di sini dan tempat makan best di sini.

Bahan Pau Gebu Sukatan Cawan

imej bahan pau gebu sukatan cawan
imej senarai bahan pau gebu sukatan cawan (gambar pau gebu dan lembut)

Resepi Pau Gebu Sukatan Cawan – resepi kuih pau gebu dan lembut sukatan cawan pada resepi pau kukus gebu dan lembut kami senaraikan dibawah ini,

 • 250 gram tepung pau atau tepung Hong Kong (resepi tepung pau)
 • 3/4 sudu teh yis kering
 • 1/2 sudu teh baking powder
 • 4 sudu besar gula kastor
 • 1 sudu besar lemak sayuran atau shortening
 • 1 sudu teh bread softner
 • 1/2 cawan air suam

Cara Buat Pau Gebu Sukatan Cawan

imej cara buat pau gebu sukatan cawan
imej cara membuat pau gebu sukatan cawan (kuih pau recipes)

Resepi Pau Gebu Sukatan Cawan – cara membuat pau kukus gebu dan lembut pada resepi pau kukus gebu dan lembut kami senaraikan dibawah ini,

 1. Saring tepung ke dalam mangkuk dan tambahkan yis, baking powder, dan pelembut roti. Campurkan adonan dengan baik hingga tercampur secara merata.
 2. Tambahkan air suam sedikit demi sedikit sambil uli hingga membentuk adonan, kemudian tambahkan lemak sayuran dan uli adonan selama kira-kira 10 minit atau sehingga licin dan tidak lengket. Biarkan adonan berehat selama 10 minit.
 3. Jika menggunakan mesin pembuat roti, ikuti arahan mesin pembuat roti anda dan biarkan selama 10 minit, kemudian keluarkan adonan.
 4. Bahagikan adonan kepada 10 bahagian (saya memilih untuk membaginya menjadi 8 bahagian).
 5. Masukkan inti pilihan anda dan rapatkan/twist di bagian bawah.
 6. Letakkan bagian yang sudah di-twist di atas permukaan kertas bersih berukuran 2×2 inci.
 7. Tutup dan biarkan pau berehat selama 45 minit. Panaskan kukusan hingga air benar-benar mendidih, lalu kukus selama 10 minit. Angkat dan dinginkan (cara buat pau kukus sukatan cawan).

Nota (Resepi Pau Gebu Sukatan Cawan)

Resepi Pau Gebu Sukatan Cawan – Saya menggunakan kain untuk mengikat penutup pau agar wap air tidak menitik di atas pau semasa proses pengukusan, ini akan membantu menjadikan pau yang dihasilkan lebih cantik dan menarik.

Tags:

You might also like these recipes

Leave a Comment