Resepi Nasi Kabuli Mudah Dan Sedap Terkini 2024

Posted on

Resepi Nasi Kabuli Mudah Dan Sedap – Dalam artikel special ni, kita nak explore pasal Nasi Kabuli yang tak hanya senang nak buat, tapi juga sedap gila dengan bau wangi dan rasa yang unik.

Resepi nasi kabuli simple ni bukan main-main, lebih macam seni kuliner yang padu dengan rempah power dan skill masak yang on point.

Jom kita join dalam journey resepi ni yang bukan saja bagi puas kat yang masak, tapi tambah pengalaman makan kita.

Dah ready periuk dan bahan-bahan, mari kita terjah ke dalam dunia kelezatan nasi kebuli resepi virla yang senang dan sedap ni!

Anda juga bisa semak resepi di sini dan tempat makan best di sini.

Bahan Nasi Kabuli Mudah Dan Sedap

imej Bahan Nasi Kabuli Mudah Dan Sedap
imej Senarai Bahan Nasi Kabuli Mudah Dan Sedap (Gambar Nasi Kabuli Mudah Dan Sedap)

Resepi Nasi Kabuli Mudah Dan Sedap – Resep nasi kabuli mudah dan sedap pada nasi kabuli resepi homemade kami senaraikan dibawah ini,

Bahan untuk ayam goreng :

  • 1 ekor ayam | belah 4 dan bersihkan
  • 2cm ayam
  • 2cm kunyit hidup
  • Garam secukup rasa
  • Minyak untuk menggoreng

Bahan tumis :

  • 3cm halia  | titik
  • 2cm lengkuas | titik
  • 10 ulas bawang merah | hiris
  • 2 sudu makan ketumbar | kisar halus
  • 2 batang serai | titik
  • 1 sudu makan lada hitam¬†| kisar halus

Bahan untuk nasi :

  • 4 cawan beras basmathi |rendam lebih kurang 20-30 minit
  • 1 helai daun pandan
  • Air rebusan ayam
  • Tambahkan sedikit garam.

Bahan tambahan :

  • 1 batang timun | hiris serong
  • 1 biji tomato | hiris
  • Sambal belacan secukupnya

Cara Buat Nasi Kabuli Mudah Dan Sedap

imej Cara Buat Nasi Kabuli Mudah Dan Sedap
imej Cara Membuat Nasi Kabuli Mudah Dan Sedap (Nasi Kabuli Mudah Dan Sedap Recipes)

Resepi Nasi Kabuli Mudah Dan Sedap – Cara masak nasi kabuli mudah dan sedap pada resipi nasi kabuli mudah dan sedap kami senaraikan dibawah ini,

  1. Gaulkan ayam dengan garam dan serbuk kunyit, kemudian perap sekejap.
  2. Ambil sedikit bahan hirisan simpan untuk menumis nasi.
  3. Panaskan minyaka tumis bahan hirisan dan titik hingga wangi.
  4. Kemudian masukkan lada hitam dan ketumbar yang telah dikisar halus tadi,
  5. Tambahkan air dan masukkan ayam, biarkan mereneh hingga ayam masak.
  6. Keluarkan ayam dan tos. Simpan air rebusan untuk masak nasi.
  7. Untuk menumis nasi, panaskan minyak, tumis bahan hirisan, bersama daun pandan.
  8. Masukkan beras basmathi yang telah direndam dan tos tadi. Goreng seketika beras baru masukkan 3 cawan air rebusan ayam dan tambah 2 cawan air,
  9. Tambah garam dan tutup periuk, biarkan nasi masak seperti biasa.
  10. Sementara nasi masak, panaskan minyak, goreng ayam hingga kekuningan.
  11. Setelah masak, masukkan nasi dalam pinggan, hidangkan bersama ayam goreng,ulam timun, tomato dan sambal belacan.

Nota (Resepi Nasi Kabuli Mudah Dan Sedap)

Resepi Nasi Kabuli Mudah Dan Sedap – Berikut adalah beberapa tips yang berguna untuk resepi nasi kebuli mudah dan sedap dibawah ini:

  • Gunakan rempah seperti kayu manis, bunga lawang, dan buah pelaga yang berkualiti untuk perasaan yang lebih mendalam.
  • Goreng bawang besar dan bawang putih dengan api sederhana hingga kuning keemasan untuk perasaan yang kaya.
  • Anda boleh pilih kismis yang besar dan berkualiti untuk memberikan kelembutan dan rasa manis pada nasi.
  • Sajikan Nasi Kabuli bersama hidangan pendamping seperti acar atau salad untuk pelengkap dan keharmonian rasa.

Tags:

You might also like these recipes

Leave a Comment