Resepi Muruku Rangup Dan Sedap Sukatan Cawan Terkini 2024

Posted on

Resepi Muruku Rangup Dan Sedap Sukatan Cawan – Dalam dunia masakan yang penuh dengan makanan sedap, satu hidangan yang selalu menarik perhatian ialah resepi maruku rangup sukatan cawan

Apabila bercakap tentang resepi kuih maruku rangup dan mudah, ia dikenali dengan citarasa yang rangup dan mempunyai keunikan tersendiri dalam setiap suapannya.

Dalam artikel ini, kami akan berkongsi resepi kuih maruku sukatan cawan dengan anda, yang tidak hanya rangup, tetapi juga mudah disediakan dengan menggunakan sukat cawan.

Jadi, jika anda berminat untuk mencuba membuat snek yang lazat ini, mari kita teruskan dengan resepi muruku rangup dan rapuh.

Anda juga bisa semak resepi di sini dan tempat makan best di sini.

Bahan Muruku Rangup Dan Sedap Sukatan Cawan

imej Bahan Muruku Rangup Dan Sedap Sukatan Cawan
imej Senarai Bahan Muruku Rangup Dan Sedap Sukatan Cawan (gambar muruku rangup dan sedap sukatan cawan)

Resepi Muruku Rangup Dan Sedap Sukatan Cawan – Resepi maruku lembut dan rangup pada cara membuat muruku rangup homemade kami senaraikan dibawah ini,

 • 1 bungkus tepung maruku BABA’S
 • 1 bungkus tepung pulut cap 3 kambing(nak dapatkan maruku lebih rangup)

Guna sukatan sudu sup bahan di bawah:

 • 1 sudu serbuk kari daging babas
 • 1 sudu serbuk cili
 • 1 sudu jemuju
 • 2 sudu majerin/ 1 sudu minyak sapi
 • 1 sudu udang kering yang dah dikisar kering, hancur supaya tidak tersekat dekat acuan
 • Garam halus
 • 4/5 cawan atau 1 kotak kecil santan (200ml) dikisar dengan 6 ulas bawang putih + air suam jadikan 600ml.Kalau adunan masih keras tambah sikit-sikit lagi.
 • Daun kari secukupnya.

Cara Buat Muruku Rangup Dan Sedap Sukatan Cawan

imej Cara Buat Muruku Rangup Dan Sedap Sukatan Cawan
imej Cara Membuat Muruku Rangup Dan Sedap Sukatan Cawan (muruku rangup dan sedap sukatan cawan recipes)

Resepi Muruku Rangup Dan Sedap Sukatan Cawan – Cara membuat maruku rangup homemade pada resepi maruku sedap dan rangup kami senaraikan dibawah ini,

 1. Gaulkan semua bahan kering, masukkan majerin/minyak sapi, Ramas-ramas hingga sebati.
 2. Masukkan satu kotak sahaja santan tadi, bersama 3 kotak air masak.. Gaul dulu jika masih keras masukkan sedikit lagi air.Biasanya saya guna 3 1/3 kotak air.Pada yang tak pro lagi, masuk sikit-sikit dulu.
 3. Uli sampai tak melekat di tangan dan mudah ditekan pada acuan. Saya guna acuan plastik sahaja.
 4. Tekan buat lingkaran pada kertas minyak coklat pembungkus nasi lemak tu.Baru goreng dengan api sederhana dan balik-balikkan maruku.Kalau api perlahan atau kuat sangat nanti tak rangup. Masukkan daun kari ke dalam minyak untuk lebih aroma pada resepi muruku rangup dan sedap sukatan cawan.

Nota (Resepi Muruku Rangup Dan Sedap Sukatan Cawan)

Resepi Muruku Rangup Dan Sedap Sukatan Cawan – Berikut adalah beberapa tips yang berguna untuk resipi muruku rangup dan sedap sukatan cawan dibawah ini:

 • Panaskan minyak dengan baik sebelum memulakan proses menggoreng. Pastikan ia mencapai suhu yang mencukupi untuk memastikan Muruku garing dan tidak berminyak.
 • Ketika menggoreng Muruku, pastikan untuk menggoreng dalam jumlah yang cukup kecil untuk memastikan keseragaman dan membolehkan mereka mengembang dengan baik.
 • Simpan Muruku dalam bekas yang kedap udara untuk memastikan ia kekal rangup dan tahan lebih lama pada cara buat kuih maruku rangup.
 • Sedia sebanyak mungkin bahan dan perkakas sebelum memulakan proses pembuatan Muruku. Ini akan membantu membuat proses lebih lancar dan pantas. Selamat mencuba resep muruku rangup dan sedap sukatan cawan!

Tags:

You might also like these recipes

Leave a Comment