Resepi Muffin Coklat Chip Sukatan Cawan Terkini 2024

Posted on

Resepi Muffin Coklat Chip Sukatan Cawan – Apabila anda sedang mencari resepi muffin coklat chip sedap dan mudah, semak artikel ini lebih lanjut.

Resepi maffin coklat chip sebenarnya adalah sejenis roti. Cara penyediaan resepi cup cake coklat chip sama dengan membuat roti.

Resepi cupcake coklat chip menggunakan sedikit telur dan juga kurang manis. resepi chocolate chip muffin tidak menggunakan hiasan yang berlebihan dan memiliki permukaan yang retak khas.

Muffin dimasak menggunakan loyang muffin khusus. Resepi Muffin coklat chip homemade ini biasanya dijadikan sarapan dengan secawan kopi pada waktu pagi.

Terdapat juga kedai kopi terkenal yang menjual muffin sebagai menu utama mereka. Jadi, cubalah resep muffin coklat chip ringkas dan cepat di bawah ini. Selamat mencuba resepi muffin coklat chip fluffy ini !

Anda juga bisa semak resepi di sini dan tempat makan best di sini.

Bahan Muffin Coklat Chip Sukatan Cawan

imej bahan muffin coklat chip sukatan cawan
imej senarai bahan muffin coklat chip sukatan cawan (Gambar muffin coklat chip)

Resepi Muffin Coklat Chip Sukatan Cawan – resipi muffin coklat chip sukatan cawan pada muffin coklat chip resepi kami senaraikan dibawah ini,

 • 2 cawan tepung(plain flour)
 • 1/2 cawan gula kastor
 • 3 sudu teh baking powder
 • 1/2 sudu teh garam
 • 1 cawan susu dutch lady full cream
 • 1 biji telur
 • 1/2 cawan minyak sayur
 • 3/4 cawan coklat cip(semi sweet)
 • 2 sudu kecil essence vanilla

Cara Buat Coklat Chip Sukatan Cawan

imej cara buat coklat chip sukatan cawan
imej cara membuat coklat chip sukatan cawan (muffin coklat chip recipes)

Resepi Muffin Coklat Chip Sukatan Cawan – cara membuat cupcake coklat chip pada cupcake coklat chip resepi kami senaraikan dibawah ini,

 1. Panaskan ketuhar ke suhu 200 darjah Celsius.
 2. Dalam satu mangkuk, campurkan tepung, gula, baking powder, cip coklat, dan garam. Gaul ratakan bahan-bahan tersebut.
 3. Dalam mangkuk yang lain, gabungkan susu, minyak, telur, dan esen vanilla. Tuangkan campuran ke dalam mangkuk bahan kering sedikit demi sedikit sambil dikacau sehingga adunan menjadi sebati. Adunan mungkin akan sedikit pekat dan berketul-ketul.
 4. Isikan adunan ke dalam cawan muffin sehingga 2/3 penuh dan bakar selama 20-25 minit.

Nota (Resepi Muffin Coklat Chip Sukatan Cawan)

Resepi Muffin Coklat Chip Sukatan Cawan – Anda boleh memastikan muffin telah masak sepenuhnya dengan cara menusukkan bilah pencungkil gigi (toothpick) ke dalam muffin.

Jika ketika ditarik keluar, bilah pencungkil gigi keluar dengan bersih tanpa melekat, itu menandakan muffin sudah masak sepenuhnya (resepi muffin chocolate chip gebu dan lembut).

Tags:

You might also like these recipes

Leave a Comment