Resepi Kuih Cucur Topi 4 Bahan Sukatan Cawan Terkini 2024

Posted on

Resepi Kuih Cucur Topi 4 Bahan Sukatan Cawan – Resipi kuih cucur topi 4 bahan sukatan cawan ni memang terkini gila dalam dunia resepi tradisional yang memang boleh buat anda tergoda.

Kuih cucur topi 4 bahan resepi hanya guna empat bahan asas yang diukur guna cawan, jadi sesuai gila kalau nak cuba masak benda tradisional ni tanpa komplikasi.

Dengan langkah-langkah yang senang dan jaminan sedap, resep kuih cucur topi 4 bahan sukatan cawann ni memang kena cuba kalau anda cari makanan manis yang pantas dan sedap.

So, mari join kita dalam pengembaraan masakan ni dan belajar macam nak buat kuih cucur yang power dengan hanya empat bahan ringkas.

Anda juga bisa semak resepi di sini dan tempat makan best di sini.

Bahan Kuih Cucur Topi 4 Bahan Sukatan Cawan

imej Bahan Kuih Cucur Topi 4 Bahan Sukatan Cawan
imej Senarai Bahan Kuih Cucur Topi 4 Bahan Sukatan Cawan (Gambar kuih cucur topi 4 bahan sukatan cawan)

Resepi Kuih Cucur Topi 4 Bahan Sukatan Cawan – Resepi cucur topi 4 bahan sukatan cawan pada resepi kuih cucur topi sukatan cawan 4 bahan kami senaraikan dibawah ini,

 • 1 cawan gandum
 • 1 cawan tepung beras
 • 1 cawan gula – kurangkan jumlah jika kurang gemar manis
 • 1 cawan air
 • Secubit garam

Cara Buat Kuih Cucur Topi 4 Bahan Sukatan Cawan

imej Cara Buat Kuih Cucur Topi 4 Bahan Sukatan Cawan
imej Cara Membuat Kuih Cucur Topi 4 Bahan Sukatan Cawan (kuih cucur topi 4 bahan sukatan cawan recipes)

Resepi Kuih Cucur Topi 4 Bahan Sukatan Cawan – Cara masak kuih cucur topi 4 bahan homemade pada resepi kuih topi cucur sukatan cawan 4 bahan kami senaraikan dibawah ini,

 1. Masukkan semua bahan ke dalam satu bekas. Bancuh sampai cair, sebati dan tidak berketul. Biarkan adunan seketika.
 2. Panaskan minyak dalam kuali ( kuantiti sedang-sedang sahaja).
 3. Sendukkan sedikit adunan tepung tadi ke dalam kuali. Masak menggunakan api sederhana. Kena pandai adjust suhu api.
 4. Goreng kuih seperti menggoreng telur. Jangan biarkan kuih hangit. Bila terbalikkan, kuih akan gelembung seperti topi.
 5. Angkat dan toskan minyak. Ulang langkah hingga adunan habis.
 6. Sedia untuk dinikmati.

Nota (Resepi Kuih Cucur Topi 4 Bahan Sukatan Cawan)

Resepi Kuih Cucur Topi 4 Bahan Sukatan Cawan – Berikut adalah beberapa tips yang berguna untuk resipi cucur topi guna 4 bahan simple dibawah ini:

 • Campurkan bahan dengan rata untuk elakkan gumpalan. Gumpalan dalam adunan boleh memberi kesan kepada tekstur kuih cucur.
 • Ketika menuangkan adunan ke dalam minyak panas, kendalikan tekanan untuk membentuk kepingan cucur yang konsisten. Ini akan memberikan cucur yang lebih cantik dan rata.
 • Elakkan daripada membuat cucur terlalu tebal, kerana ia mungkin tidak masak dengan baik di tengahnya. Pastikan cucur nipis supaya rangup.
 • Pastikan anda menggoreng cucur sehingga ia keperangan dan berwarna keemasan. Ini akan memberikan tekstur yang paling sedap.
 • Anda boleh menambah topping seperti serunding kelapa, gula icing, atau coklat serpihan untuk memberikan variasi rasa dan penampilan.

Tags:

You might also like these recipes

Leave a Comment