Resepi Kuih Beko Bakar Sukatan Cawan Terkini 2024

Posted on

Resepi Kuih Beko Bakar Sukatan Cawan – Resepi kuih beko nyior lembut adalah sejenis kuih tradisional yang sememangnya memikat selera di seluruh Malaysia!

Rasa manis lembut resepi kuih beko bakar tradisional memang takleh lawan, wajib try kalau nak kuih yang jadi pujaan ramai dalam semua event.

Jadi, kalau anda minat baking atau baru nak belajar masak, resepi kuih beko bakar lembut dan kenyal ni memang pilihan terbaik.

Dalam artikel ni, kita akan guide kau langkah demi langkah buat kuih Beko Bakar yang terbaik guna cawan. Jom kita mula petualangan masak-memasak yang best ni!

Anda juga bisa semak resepi di sini dan tempat makan best di sini.

Bahan Kuih Beko Bakar Sukatan Cawan

imej Bahan Kuih Beko Bakar Sukatan Cawan
imej Senarai Bahan Kuih Beko Bakar Sukatan Cawan (Gambar kuih beko bakar sukatan cawan)

Resepi Kuih Beko Bakar Sukatan Cawan – Resipi kuih beko bakar simple pada kuih beko bakar resepi viral kami senaraikan dibawah ini,

 • 2 cawan kelapa parut
 • 1 cawan tepung pulut
 • 2 sudu makan gula (boleh tambah mengikut kemanisan)
 • 1 cubit garam
 • Air untuk menguli

Cara Buat Kuih Beko Bakar Sukatan Cawan

imej Cara Buat Kuih Beko Bakar Sukatan Cawan
imej Cara Membuat Kuih Beko Bakar Sukatan Cawan (kuih beko bakar sukatan cawan recipes)

Resepi Kuih Beko Bakar Sukatan Cawan – Cara buat kuih beko bakar mudah pada resep kuih beko bakar homemade kami senaraikan dibawah ini,

 1. Gaul semua bahan hingga sebati. Pastikan adunan tidak terlalu pekat atau cair.
 2. Masukkan ke dalam bekas.
 3. Bakar selama 30 minit menggunakan api atas bawah pada suhu 180°C.
 4. Sedia untuk dihidang.

Nota (Resepi Kuih Beko Bakar Sukatan Cawan)

Resepi Kuih Beko Bakar Sukatan Cawan – Berikut adalah beberapa tips yang berguna untuk resepi kuih beko bakar sedap dan mudah dibawah ini:

 • Apabila mencampurkan bahan-bahan, pastikan untuk menggaul mereka dengan rata. Ini akan memastikan kuih Beko Bakar mempunyai tekstur yang seimbang.
 • Pantau masa pemasakan dengan teliti. Jangan biarkan kuih Beko Bakar terlalu lama di dalam oven, kerana ia boleh mengakibatkan kuih menjadi terlalu kering.
 • Sebelum mengeluarkan kuih Beko Bakar dari oven, uji kematangan dengan menusuk menggunakan lidi atau kayu gigi. Jika keluar bersih, kuih sudah masak.
 • Biarkan kuih Beko Bakar sejuk seketika sebelum dipotong. Ini akan membantu memastikan bahagian dalam kuih tidak hancur.
 • Akhir sekali, hidangkan kuih Beko Bakar dengan kreativiti. Anda boleh tambahkan taburan kelapa parut atau sedikit daun pandan untuk memberikan sentuhan istimewa. Selamat mencuba resepi kuih beko nyor homemade !

Tags:

You might also like these recipes

Leave a Comment