Resepi Kuih Bakar Pandan Sukatan Cawan Terkini 2024

Posted on

Resepi Kuih Bakar Pandan Sukatan Cawan – Kami ingin berkongsi satu resepi yang sangat diminati, iaitu resipi kuih bakar pandan atau resepi kuih bakar kemboja atau resepi bingka pandan.

Jika anda mengikuti akaun Instagram Kuih Tradisional Malaysia, anda mungkin tahu betapa kami sangat menghargai kuih tradisional.

Resepi bingka pandan bakar sukatan cawan yang sedap seharusnya mempunyai kerak atas yang berwarna keperangan dan berkaramel.

Serta mengeluarkan aroma yang harum hasil dari taburan bijan dan penggunaan daun pandan asli.

Cara penyediaan resepi kuih kemboja juga mudah dan tidak memerlukan banyak bahan, tetapi menghasilkan resepi kuih bengkang pandan yang sangat lezat.

Anda hanya perlu menguasai teknik yang betul untuk mendapatkan kerak yang sedap semasa proses pemanggangan pada resepi bengkang pandan.

Ikuti saja resipi kuih bakar kemboja yang kami kongsikan ini, InsyaAllah resepi kuih bakar tradisional anda akan menjadi lezat dan lembut hingga malam. Sukatan cawan dan gram disediakan untuk kemudahan anda.

Anda juga bisa semak resepi di sini dan tempat makan best di sini.

Bahan Kuih Bakar Pandan

imej bahan kuih bakar pandan
imej senarai bahan kuih bakar pandan / bahan bingka pandan / bahan kuih kemboja (gambar kuih bakar pandan / kuih bakar pandan recipe)

Resepi Kuih Bakar Pandan Sukatan Cawan – resepi kuih bakar sukatan cawan pada resepi kuih bingka pandan kami senaraikan dibawah ini,

 • Bahan-bahan untuk jus pandan:
  • 1 cawan /250ml air
  • 5 helai daun pandan
 • Bahan-bahan untuk kuih bakar pandan:
  • 2 cawan /250 g tepung gandum
  • 1 cawan /200 g gula putih
  • ½ sudu kecil garam
  • 2 ¼ cawan /563 ml santan
  • 3 biji telur
  • 2 sudu besar majerin
  • sedikit pewarna hijau
  • sedikit minyak
  • bijan secukupnya untuk taburan

Cara Buat Kuih Bakar Pandan

imej cara buat kuih bakar pandan
imej cara membuat kuih bakar pandan / cara buat kuih kemboja / cara buat bingka pandan (resepi kuih bakar pandan simple / resepi kuih bakar pandan mudah)

Resepi Kuih Bakar Pandan Sukatan Cawan – cara membuat kuih kemboja pada resepi kuih bakar pandan lembut dan sedap kami senaraikan dibawah ini,

 1. Panaskan oven pada suhu 170°C dengan api atas dan bawah.
 2. Potong daun pandan kasar, kemudian kisar halus bersama air untuk menghasilkan 1 cawan jus pandan. Saring jus pandan dan letakkan di tepi.
 3. Masukkan tepung gandum, gula putih, garam, santan, jus pandan, telur, majerin, dan pewarna hijau ke dalam pengisar. Kisar hingga halus dan saringkan.
 4. Ambil acuan bunga kemboja, tuangkan sedikit minyak dalam acuan dan panaskan.
 5. Setelah minyak panas, taburkan bijan dan biarkan sehingga bijan sedikit berwarna keperangan. Tuangkan adunan hampir penuh ke dalam acuan. Taburkan lagi bijan di atas permukaan sebelum dibakar.
 6. Bakar selama 40-45 minit atau sehingga kuih bakar pandan berwarna keperangan.
 7. Tusuk dengan lidi, jika lidi keluar bersih bila ditarik, bermakna kuih sudah masak.
 8. Biarkan sejuk sebelum dipotong.

Nota (Resepi Kuih Bakar Pandan Sukatan Cawan)

Resepi Kuih Bakar Pandan Sukatan Cawan – Dalam 10 minit terakhir, tingkatkan suhu oven kepada 190°C untuk memastikan permukaan kuih menjadi keperangan dan sedikit rangup dengan lebih cepat. (resepi kuih bakar pandan sedap)

Tags:

You might also like these recipes

Leave a Comment