Resepi Kobis Masak Lemak Putih Terkini 2024

Posted on

Resepi Kobis Masak Lemak Putih – Kobis masak lemak putih merupakan salah satu hidangan warisan yang terkenal di Malaysia.

Hidangan resepi kobis masak lemak simple ini menggabungkan kelezatan kobis dengan kekayaan santan yang lemak dan lembut.

Penggunaan santan cair dan santan pekat dalam penyediaan kuah memberikan hidangan resepi sayur masak lemak putih ini rasa yang kaya dan tekstur yang memikat.

Resepi sayur lemak putih ini turut melibatkan pelbagai bahan seperti bawang merah, bawang putih, ikan bilis, serta sayur-sayuran lain seperti tauhu dan carrot untuk memberikan kepelbagaian perisa yang mantap dan lengkap.

Dengan langkah-langkah resepi masak lemak sayur kobis putih yang mudah diikuti, anda akan dapat menikmati hidangan resepi masak lemak kobis sedap dan memuaskan di meja makan anda.

Dengan resepi sayur putih masak lemak kobis yang diperincikan dalam artikel ini, anda boleh menyediakan hidangan seperti resepi sayur kobis masak lemak yang menggugah selera dan menyihatkan untuk dinikmati bersama keluarga dan sahabat-sahabat.

Anda juga bisa semak resepi di sini dan tempat makan best di sini.

Bahan Kobis Masak Lemak Putih

imej bahan kobis masak lemak putih
imej senarai bahan kobis masak lemak putih / bahan kobis putih masak lemak / bahan kubis putih masak lemak

Resepi Kobis Masak Lemak Putih – resepi kobis putih masak lemak sukatan cawan pada resepi sayur kubis masak lemak kami senaraikan dibawah ini,

 • 1/2 biji kobis bulat, hiris kasar
 • 1/2 batang karot, hiris nipis
 • 1 ketul tauhu / tempe, potong kiub
 • 1 genggam ikan bilis, rendam dan tumbuk kasar
 • 1 biji cili merah, hiris nipis
 • 3 biji bawang merah, hiris nipis
 • 2 ulas bawang putih, hiris nipis
 • 2 cawan santan pekat
 • 2 cawan santan cair
 • garam dan gula secukup rasa

Cara Masak Kobis Masak Lemak Putih

imej cara masak kobis masak lemak putih
imej cara memasak kobis masak lemak putih / cara masak kobis putih lemak / cara masak lemak sayur kobis (kobis masak lemak putih recipe / gambar kobis masak lemak putih)

Resepi Kobis Masak Lemak Putih – cara membuat kobis putih masak lemak pada resepi sayur lemak kobis putih kami senaraikan dibawah ini,

 1. Panaskan santan cair di dalam periuk dengan api rendah dan masukkan bawang merah, bawang putih, ikan bilis yang ditumbuk, tauhu, dan carrot.
 2. Tambahkan kubis dan cili merah, masak sebentar hingga lembut.
 3. Kemudian, tambahkan santan pekat dan kacau dengan kerap supaya santan tidak berketul. Pastikan api kecil.
 4. Berikan rasa dengan garam dan gula secukupnya.

Nota (Resepi Kobis Masak Lemak Putih)

Resepi Kobis Masak Lemak Putih – Keperluan untuk memasukkan santan cair dahulu dan santan pekat kemudian adalah agar kuah masakan tidak berketul dan dapat masak dengan baik pada akhirnya.

Jika santan pekat dimasak terlalu lama, kuah akan menjadi tidak konsisten dan tidak sekata (resepi masak lemak putih).

Tags:

You might also like these recipes

Leave a Comment