Resepi Keria Gula Melaka Sukatan Cawan Terkini 2024

Posted on

Resepi Keria Gula Melaka Sukatan Cawan – Resepi kuih keria gula melaka viral yang menjadi fenomena di media sosial kerana kehebatan resepi kuih keria melaka sedap Melaka dari Haji Jalil Limbongan, Melaka yang dianggap istimewa dan sedap.

Terdapat orang yang sanggup beratur berjam-jam untuk membeli resepi keria gula melaka antarabangsa ini.

Bagi mereka yang ingin mencuba resipi kuih keria gula melaka membuat sendiri di rumah, anda boleh mengikuti resipi keria gula melaka viral di bawah ini yang telah kami cuba berulang kali.

Sehingga mendapat resepi kuih keria melaka viral yang sedap dan memuaskan citarasa. Untuk ubi keledek, lebih baik menggunakan keledek putih/kuning berbanding keledek oren kerana keledek putih mempunyai rasa yang lebih sedap dan tidak lembik apabila direbus.

Doh keledek akan lebih mudah dibentuk dan tidak perlu menambahkan banyak tepung. Penggunaan baking powder juga bertujuan untuk menghasilkan kuih yang gebu dan lembut.

Keistimewaan resepi keria gula melaka viral ini terletak pada salutan gula yang terdiri daripada 3 jenis gula iaitu Gula Melaka, Gula Batu, dan Gula Putih.

Mari cuba resepi keria gula melaka viral di melaka ini! Selamat mencuba!

Anda juga bisa semak resepi di sini dan tempat makan best di sini.

Bahan Keria Gula Melaka

imej bahan keria gula melaka
imej senarai bahan keria gula melaka viral / bahan keria melaka viral (gambar keria gula melaka / keria gula melaka recipes)

Resepi Keria Gula Melaka Sukatan Cawan – resipi kuih keria gula melaka sukatan cawan pada kuih keria gula melaka resepi kami senaraikan dibawah ini,

 • Bahan-bahan untuk doh keria:
  • 800 gram ubi keledek putih (dalam 2 ketul besar)
  • 1 1/4 cawan tepung gandum
  • 2 sudu kecil baking powder
  • 1 sudu kecil garam
 • Bahan-bahan untuk salutan gula/sira:
  • 1 ketul gula melaka
  • 1 sudu besar gula batu
  • 1 sudu besar gula putih
  • 1/2 cawan air

Cara Buat Keria Gula Melaka Viral

imej cara buat keria gula melaka viral
imej cara membuat keria gula melaka viral / cara membuat kuih keria gula melaka viral (resepi keria gula melaka gebu dan lembut)

Resepi Keria Gula Melaka Sukatan Cawan – cara buat kuih keria gula melaka pada resepi keria gula melaka simple kami senaraikan dibawah ini,

Langkah-langkah untuk cara membuat kuih keria:

 1. Didihkan ubi hingga empuk dan toskan airnya. Setelah ubi menjadi sejuk, tumbuk halus menggunakan lesung batu dan keluarkan urat-urat kasar dari ubi keledek. Anda juga boleh menggunakan pemukul kentang untuk hancurkan keledek.
 2. Tambahkan tepung sedikit demi sedikit sehingga doh tidak melekat.
 3. Bulatkan doh dan buat lubang di tengahnya.
 4. Ulangi proses sehingga habis dan goreng dalam minyak panas hingga keperangan.
 5. Gaulkan kuih keria yang digoreng dalam gula pekat yang sedang mendidih sehingga merata.

Langkah-langkah untuk cara membuat salutan sira/gula:

 1. Tumbuk halus gula dan masak dalam kuali hingga mendidih dan menjadi pekat.
 2. Sedia untuk digaulkan ke atas kuih keria.

Nota (Resepi Keria Gula Melaka Sukatan Cawan)

Resepi Keria Gula Melaka Sukatan Cawan – Di bawah ini adalah beberapa tips yang diberikan dalam resepi keria gula melaka sukatan cawan ini:

 1. Jika doh agak melekat, tidak perlu khawatir. Anda boleh sapukan sedikit tepung pada tangan sebelum membentuk bulatan dengan menggolekkan doh.
 2. Jika anda menggoreng keria, elakkan daripada terlalu kerap membalikkan kuih semasa proses menggoreng kerana ia boleh menyebabkan kuih menyerap terlalu banyak minyak.

Tags:

You might also like these recipes

Leave a Comment