Resepi Cucur Ikan Bilis Rangup Dan Lembut Terkini 2024

Posted on

Resepi Cucur Ikan Bilis Rangup Dan Lembut – Terdapat banyak bahan yang boleh dicampurkan dengan resepi cucur ikan bilis rangup dan sedap ini.

Cucur juga dikenali sebagai cekodok, dan resepi cucur ikan bilis mudah merupakan kuih yang boleh dinikmati pada bila-bila masa.

Memang nampak mudah untuk membuat cucur ikan bilis ini, tetapi terdapat cara buat cucur ikan bilis lembut dan rangup tersendiri untuk mendapatkan tekstur yang lembut di dalam dan rangup di luar.

Kami telah menyediakan resepi cekodok ikan bilis sedap ini beserta tips cara buat cucur ikan bilis sedap dan untuk mendapatkan tekstur cucur yang rangup.

Untuk mendapatkan cara buat cucur ikan bilis simple yang rangup di luar dan lembut di dalam, anda perlu menggunakan air panas dalam campuran tepung.

Air panas yang digunakan perlu benar-benar mendidih. Hanya dengan cara buat cekodok ikan bilis ini anda akan mendapatkan tekstur yang rangup dengan bunyi “krup krap” ketika dimakan.

Jika anda mempunyai nasi sisa dari semalam dan tidak tahu apa yang perlu dilakukan, jangan buang. Mengapa tidak cuba membuat cucur ikan bilis nasi?

Resepi jemput bilis sedap dan mempunyai tekstur yang rangup. Anda akan kenyang sehingga tengah hari. Mari baca resepi cucur bilis rangup dan sedap oleh Jaja Noriza.

Anda juga bisa semak resepi di sini dan tempat makan best di sini.

Bahan Cucur Ikan Bilis

imej Bahan Cucur Ikan Bilis
imej senarai Bahan Cucur Ikan Bilis (resepi cucur ikan bilis rangup dan lembut)

Resepi Cucur Ikan Bilis Rangup Dan Lembut – resepi cucur ikan bilis sukatan cawan pada resipi cucur ikan bilis rangup kami senaraikan dibawah ini,

 • 2 1/2 cawan tepung gandum
 • 2 sudu besar tepung beras
 • 1 batang jagung
 • 2 tangkai cili merah
 • 1/2 – 1 biji bawang besar
 • 1 batang kecil lobak merah
 • 1 mangkuk ikan bilis
 • 1 ikat daun kuchai
 • 3 cawan air panas (boleh kurangkan kepada 2 cawan)
 • 1 sudu kecil garam
 • Sedikit gula
 • 1/2 kiub pati ikan bilis (opsyenal)

Cara Buat Cucur Ikan Bilis Rangup

imej Cara Buat Cucur Ikan Bilis Rangup
imej Cara membuat Cucur Ikan Bilis Rangup / cara buat jemput ikan bilis (gambar cucur ikan bilis rangup / cucur ikan bilis recipes)

Resepi Cucur Ikan Bilis Rangup Dan Lembut – cara masak cucur ikan bilis rangup dan lembut pada resepi jemput ikan bilis kami senaraikan dibawah ini,

Langkah-langkah untuk cara persiapan:

 1. Cili merah, buang biji dan cincang halus.
 2. Ikan bilis, basuh dan toskan, kemudian cincang halus.
 3. Bawang Holland, potong dadu.
 4. Wortel, buang kulit dan parut halus.
 5. Potong daun kuchai (atau boleh gantikan dengan daun bawang) dalam saiz 1-2 cm.
 6. Keluarkan isi jagung.

Langkah-langkah untuk cara mengadun:

 1. Dalam mangkuk yang berasingan, masukkan tepung jagung, tepung beras, garam, gula, bawang Holland, wortel, ikan bilis, daun kuchai, cili merah, dan pati ikan bilis (jika dikehendaki).
 2. Masukkan air panas dan kacau rata. Kemudian biarkan berehat selama 10-15 minit.

Langkah-langkah untuk cara memasak cucur ikan bilis rangup:

 1. Panaskan minyak dan goreng adunan. Kami mengambil satu sendok besar adunan dan tolak dengan satu sendok lagi (jika ingin menghasilkan saiz yang lebih kecil, boleh menggunakan hujung jari).
 2. Kacau secara kerap sebelum mengangkat.
 3. Angkat dan toskan minyak.
 4. Hidangkan dengan sos atau kuah kacang.

Nota (Resepi Cucur Ikan Bilis Rangup Dan Lembut)

Resepi Cucur Ikan Bilis Rangup Dan Lembut – Di bawah ini adalah beberapa tips yang diberikan dalam cucur ikan bilis resepi ini:

 1. Elakkan daripada menggoreng atau meletakkan terlalu banyak cucur dalam minyak pada satu-satu masa kerana ia boleh menyebabkan penurunan suhu minyak.
 2. Apabila cucur separuh masak, tingkatkan sedikit api dan kacau secara kerap. Ini akan menghasilkan cucur yang rangup di luar dan lembut di dalam, serta mengurangkan penyerapan minyak.

Tags:

You might also like these recipes

Leave a Comment