Resepi Cheesecake 3 Bahan Gebu Dan Moist Terkini 2024

Posted on

Resepi Cheesecake 3 Bahan Gebu Dan Moist – Dalam dunia masakan, kelezatan tak perlu rumit.

Adalah benar bahawa kek keju merupakan kegemaran ramai, tetapi resipi cheesecake 3 bahan gebu dan moist ini akan membuatkan anda terkejut dengan kehebatannya.

Selain daripada rasanya yang luar biasa, ianya juga begitu gebu dan lembut. Anda mungkin tak percaya betapa senangnya ia untuk disediakan!

Jadi, jom sertai kami dalam perjalanan rasa yang memukau ini dan ketahui rahsia Resepi Cheesecake 3 Bahan Gebu Dan Moist yang penuh cita rasa.

Anda juga bisa semak resepi di sini dan tempat makan best di sini.

Bahan Cheesecake 3 Bahan Gebu Dan Moist

imej Bahan Cheesecake 3 Bahan Gebu Dan Moist
imej Senarai Bahan Cheesecake 3 Bahan Gebu Dan Moist (Gambar cheesecake 3 bahan gebu dan moist)

Resepi Cheesecake 3 Bahan Gebu Dan Moist – Resep cheesecake 3 bahan gebu dan moist pada cheesecake 3 bahan resepi simple kami senaraikan dibawah ini,

 • 120gm tatura cream cheese
 • 120gm susu pekat manis
 • 3 biji telur gred B
 • Parutan cheddar cheese (jika suka)

Cara Buat Cheesecake 3 Bahan Gebu Dan Moist

imej Cara Buat Cheesecake 3 Bahan Gebu Dan Moist
imej Cara Membuat Cheesecake 3 Bahan Gebu Dan Moist (cheesecake 3 bahan gebu dan moist recipes)

Resepi Cheesecake 3 Bahan Gebu Dan Moist – Cara buat cheesecake 3 bahan homemade pada resepi cheesecake 3 bahan simple dan mudah kami senaraikan dibawah ini,

 1. Pukul cream cheese bersama susu pekat manis hingga berkrim dan tiada ketulan (boleh kurangkan susu jika tidak mahu kurang manis). Boleh guna blender atau mixer.
 2. Asingkan putih telur dan kuning. Putar putih telur hingga berkrim (meringue).
 3. Masukkan kuning telur dalam adunan cheese yang dicampur susu tadi. Kacau rata.
 4. Kemudian campurkan adunan putih telur, kaup balik adunan menggunakan senduk hingga semua bahan bercampur sekata.
 5. Tuang dalam loyang yang telah dilapik dengan baking paper.
 6. Panaskan ketuhar dengan suhu 150C selama 10 minit, kemudian bakar kek dengan teknik water bath ( isi loyang berisi adunan kek dalam loyang lebih besar berisi air).
 7. Bakar pada suhu 160 C selama 30 minit dengan api atas bawah. Rendahkan suhu kepada 150 C untuk 25 minit seterus atau hingga masak (bergantung kepada oven anda gunakan).
 8. Untuk pastikan ia masak atau tidak, boleh cucuk dengan lidi. Tengok sama ada tekstur masih melakat atau tidak pada lidi. Jika tidak melekat, ia sudah masak.
 9. Tutup api dan biarkan dalam oven 15 minit dengan pintu oven terbuka sedikit baru keluarkan.
 10. Keluarkan dari ketuhar dan boleh hiaskan atasnya dengan parutan keju Cheddar. Kalau nak larutkan parutan keju boleh masukkan dalam oven sekejap.

Nota (Resepi Cheesecake 3 Bahan Gebu Dan Moist)

Resepi Cheesecake 3 Bahan Gebu Dan Moist – Berikut adalah beberapa tips yang berguna untuk resepi cheesecake 3 bahan homemade dibawah ini:

 • Biarkan semua bahan mencapai suhu bilik sebelum anda memulakan proses penyediaan. Ia akan memastikan keseragaman dan kelembutan dalam adunan.
 • Sukatan ini boleh dapat dalam 1 loyang kecil saja. Sesuai untuk anda yang pertama kali nak cuba buat. Kalau rasa nak kek yang lebih besar, boleh gandakan sukatan.
 • Ketika menggabungkan bahan, kacau dengan lembut. Elakkan daripada terlalu banyak mengacau, kerana ia boleh menyebabkan cheesecake menjadi kasar.
 • Pantau masa memasak dengan teliti. Cheesecake sudah cukup apabila ia tetap sedikit goyang di tengah.
 • Anda boleh menggunakan kaedah pemjaman (bain-marie) untuk mengelakkan cheesecake dari retak atau menggelembung. Letakkan loyang cheesecake dalam loyang yang lebih besar dengan air panas.
 • Sejukkan cheesecake dalam peti sejuk selama beberapa jam sebelum disajikan. Ia akan memberikan kelembutan yang lebih baik.

Tags:

You might also like these recipes

Leave a Comment