Resepi Cek Mek Molek Sukatan Cawan Terkini 2024

Posted on

Resepi Cek Mek Molek Sukatan Cawan – Anda berminat untuk mencuba cara buat cek mek molek sukatan cawan, hidangan kegemaran rakyat Malaysia?

Jika ya, resepi kuih che mek molek Sukatan Cawan ini adalah jawapannya! resepi cek mek molek lembut dan sedap ini terkenal dengan kelembutan dan kekayaan rasanya yang menjadi hidangan tradisional yang sangat disukai.

Dalam resepi cik mek molek sedap dan mudah ini, penggunaan sukatan cawan akan memudahkan anda dalam menyediakan kek tanpa perlu menggunakan alat pengukur yang rumit.

Dengan bahan-bahan yang mudah didapati dan usaha yang sedikit, anda akan mampu mencipta resipi kek Mek Molek simple dan sedap dengan tekstur yang lembut dan memikat selera.

Mari kembali merasai nostalgia dan kegembiraan cita rasa dengan menyediakan resepi Kek Mek Molek Sukatan Cawan yang ringkas ini. Ayo, ikut serta dalam mencipta kek yang memukau bersama kami!

Anda juga bisa semak resepi di sini dan tempat makan best di sini.

Bahan Kuih Cek Mek Molek Sukatan Cawan

imej bahan kuih cek mek molek sukatan cawan
imej senarai bahan kuih cek mek molek sukatan cawan (gambar kuih cek mek molek)

Resepi Cek Mek Molek Sukatan Cawan – resepi kuih cek mek molek sukatan cawan pada resipi cek mek molek sukatan cawan kami senaraikan dibawah ini,

  • 3-4 biji ubi keledek
  • tepung gandum
  • secubit garam
  • gula pasir
  • minyak untuk menggoreng

Cara Buat Kuih Cek Mek Molek Sukatan Cawan

imej cara buat kuih cek mek molek sukatan cawan
imej cara membuat kuih cek mek molek sukatan cawan (kuih cek mek molek recipes)

Resepi Cek Mek Molek Sukatan Cawan – cara membuat che mek molek pada kuih che mek molek resepi kami senaraikan dibawah ini,

  1. Potong ubi keledek kepada beberapa ketulan besar dan masak dalam air mendidih sehingga lembut. Kemudian, angkat dan biarkan sejuk.
  2. Kupas kulit ubi keledek dan lenyek halus bersama dengan sedikit garam.
  3. Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit ke dalam ubi keledek dan uli sehingga adunan tidak melekat di tangan.
  4. Bentuk adunan menjadi bulatan kecil dan pipihkan setebal 1/2 cm. Letakkan 1 sudu gula pasir di tengah dan rapi-rapikan. Uli adunan supaya membentuk segi empat dan berujung tajam di hujungnya.
  5. Goreng dalam minyak pada api sederhana sehingga permukaan kuih menjadi sedikit keperangan.

Nota (Resepi Cek Mek Molek Sukatan Cawan)

Resepi Cek Mek Molek Sukatan Cawan – Untuk mendapatkan hasil yang cantik, pastikan kuih digoreng dalam jumlah minyak yang mencukupi dan menggunakan api yang sederhana.

Hal ini akan menyebabkan kuih menjadi kekuningan yang menarik, dengan gula yang meleleh sepenuhnya dan permukaan yang tidak cepat hangus (kuih cek mek molek resepi).

Tags:

You might also like these recipes

Leave a Comment