Resepi Burger Malaysia Sukatan Cawan Terkini 2024

Posted on

Resepi Burger Malaysia Sukatan Cawan – resepi burger malaysia viral telah menjadi kegemaran masyarakat selama bertahun-tahun.

kuih ini sangat dihargai oleh pelbagai golongan di Malaysia dan sesuai dengan namanya, iaitu Resipi burger malaysia sedap.

Resepi burger kampung malaysia telah wujud sejak lama dan biasanya dijual sebagai snek pagi di gerai tepi jalan.

Anda juga dapat menjumpai resepi kuih burger malaysia di pasar malam. Resepi beger malaysia biasanya menggunakan inti ikan bilis yang pekat.

Cara membuat Burger Malaysia viral ini sangat mudah dan ringkas. Anda hanya perlu menyediakan adunan roti sendiri yang dibuat daripada tepung gandum.

Terdapat dua jenis inti pada resepi mini burger malaysia yang biasa digunakan, iaitu inti sambal ikan bilis dan inti sardin.

Kami ingin berkongsi dengan anda cara resepi burger malaysia mudah dan resepi lengkap dengan gambar untuk menghasilkan burger mini Malaysia yang gebu, lembut, dan cepat.

Sila ikuti resepi burger malaysia simple yang dikongsikan oleh Noorastella Muhammad di Facebook. Anda pasti akan mendapatkan Burger Malaysia yang gebu dan lembut dengan resepi burger malaysia gebu ini.

Anda juga bisa semak resepi di sini dan tempat makan best di sini.

Bahan Burger Malaysia Sukatan Cawan

imej bahan burger malaysia sukatan cawan
imej senarai bahan burger malaysia sukatan cawan (malaysia burger recipes / gambar burger malaysia viral)

Resepi Burger Malaysia Sukatan Cawan – resepi burger malaysia viral sukatan cawan pada burger malaysia resepi kami senaraikan dibawah ini,

 • 2 cawan (256g) tepung gandum
 • 2 sudu besar susu tepung
 • 2 sudu besar majerin atau shortening
 • 1 1/2 sudu kecil serbuk yis
 • 1/2 sudu kecil garam
 • 2 1/2 sudu besar gula halus
 • 180ml air suam

Cara Buat Burger Malaysia Sukatan Cawan

imej cara buat burger malaysia sukatan cawan
imej cara memasak burger malaysia sukatan cawan (Resepi burger malaysia sukatan cawan / Resepi burger malaysia lembut)

Resepi Burger Malaysia Sukatan Cawan – cara membuat kuih burger malaysia pada kuih burger malaysia resepi kami senaraikan dibawah ini,

 1. Campurkan serbuk yis dengan 50ml air suam yang diambil dari sukatan 180ml. Aduk hingga yis larut bersama sedikit gula halus sebanyak 1/2 sudu besar. Biarkan selama 5 minit atau sehingga yis berbuih di permukaan.
 2. Dalam sebuah mangkuk terpisah, gabungkan tepung gandum, sisa gula halus, susu tepung, dan garam. Kemudian tambahkan mentega dan uleni menggunakan tangan hingga bahan kering dan mentega tercampur rata.
 3. Tuangkan sedikit demi sedikit campuran air yis ke dalam adunan tepung, diikuti dengan sisa air suam yang tinggal sebelum ini.
 4. Jika menggunakan mixer, uleni adonan hingga menjadi gumpalan yang tidak lengket.
 5. Masukkan adonan ke dalam mangkuk yang telah diolesi dengan sedikit minyak, dan tutup rapat menggunakan plastik pembungkus atau kain lembap agar permukaan adonan tidak kering. Biarkan adonan mengembang hingga dua kali ganda.
 6. Ambil adonan dan tekan sedikit untuk mengeluarkan udara di dalamnya. Uleni sebentar dan bahagikan menjadi 12 bagian. Jika ingin membuat burger mini, adonan dapat dibagi menjadi 16 bagian kecil.
 7. Bentuk bulat dan letakkan di atas dulang yang ditaburi dengan tepung. Tekan sedikit untuk meratakan tetapi jangan terlalu keras, cukup dengan tekanan ringan.
 8. Tutup dengan kain dapur yang bersih dan biarkan adonan mengembang untuk kedua kalinya selama 30-35 minit.
 9. Panaskan minyak dan goreng kedua sisi hingga keperangan. Pastikan minyak tidak terlalu panas agar bagian dalam adonan dapat matang dengan baik.
 10. Angkat dan tiriskan di atas kertas tisu untuk menyerap kelebihan minyak. Belah di tengah tetapi jangan sampai terputus, kemudian olesi dengan sambal ikan bilis dan hirisan timun.

Nota (Resepi Burger Malaysia Sukatan Cawan)

Resepi Burger Malaysia Sukatan Cawan – Sebelum mengangkat adonan untuk dimasukkan ke dalam kuali, sapukan tangan dengan banyak tepung. Hal ini bertujuan untuk mencegah adonan melekat pada tangan dan memastikan bentuk adonan tetap indah dan bulat.

Tags:

You might also like these recipes

Leave a Comment