Resepi Biskut Strawberry Finger Sukatan Cawan Terkini 2024

Posted on

Resepi Biskut Strawberry Finger Sukatan Cawan – Selamat datang dalam pengembaraan rasa yang memukau!

Dalam artikel ni, kita nak explore rahsia resepi biskut yang tak cuma sedap tapi juga bawa keceriaan dalam setiap gigitan iaitu resepi kuih strawberry finger sukatan cawan.

Gunakan sukatan cawan sebagai panduan, kuih strawberrry finger resepi simple ni tak cuma praktikal tapi sesuai untuk semua, dari yang baru start masak sampai kaki dapur.

Jom kita tergoda dengan wangi strawberi dan kelembutan cookies strawberry finger resepi viral ni.

Sedia kan cawan pengukur dan mula lah pengembaraan rasa kita dalam mencipta biskut Strawberry Finger yang bukan saja boleh buat hati terpikat, tapi perut pun happy!

Anda juga bisa semak resepi di sini dan tempat makan best di sini.

Bahan Biskut Strawberry Finger Sukatan Cawan

imej Bahan Biskut Strawberry Finger Sukatan Cawan
imej Senarai Bahan Biskut Strawberry Finger Sukatan Cawan (Gambar Biskut Strawberry Finger Sukatan Cawan)

Resepi Biskut Strawberry Finger Sukatan Cawan Р Resipi biskut strawberry finger sukatan cawan pada biskut strawberry finger resepi homemade kami senaraikan dibawah ini,

Bahan A:

  • 1/2 cawan atau 125g mentega
  • 5g shortening (untuk kerangupan)
  • 75g gula kastor
  • 1/2st strawberry emulco
  • 1/8st pewarna merah/pink

Bahan B:

  • 25g serbuk badam/serbuk gajus, disangai/dibakar dahulu (kami guna gajus dan blend sendiri)
  • 150g tepung red rose@tepung biskut (kami guna tepung gandum biasa je. Rasa biskut masih rangup sebab ada penggunaan shortening, tepung ubi kentang dan tepung jagung)
  • 20g tepung ubi kentang
  • 25g susu tepung
  • 25g tepung jagung

Bahan untuk hiasan:

  • Coklat masakan strawberry pink (atau coklat masak putih + pewarna pink + strawberry emulco)
  • Breadcrumb putih (kami guna dessicated coconut yang dibakar/disangai sekejap)

Cara Buat Biskut Strawberry Finger Sukatan Cawan

imej Cara Buat Biskut Strawberry Finger Sukatan Cawan
imej Cara Membuat Biskut Strawberry Finger Sukatan Cawan (Biskut Strawberry Finger Sukatan Cawan Recipes)

Resepi Biskut Strawberry Finger Sukatan Cawan – Cara buat biskut strawberry finger sukatan cawan pada resep biskut strawberry finger sukatan cawan kami senaraikan dibawah ini,

  1. Pukul Bahan A hingga berkrim. Masukkan Bahan B, dan uli jadi doh.
  2. Canai dan terap dengan acuan disukai (kami canai setebal 1cm lebih kurang, potong petak-petak guna pizza cutter. Doh sangat lembut, jadi in-between masukkan dalam peti sejuk for easy handling. Tak pun cubit sedikit dan uli-uli jadi bentuk memanjang).
  3. Bakar pada suhu 140C, 30min (kami guna 160C, 20min atau hingga ada sedikit warna keperangan).
  4. Sejukkan biksut dan celup dalam coklat masak yang dicairkan secara double-boiler. Golekkan biskut ke dalam breadcrumb (atau kelapa patuh kering).

Nota (Resepi Biskut Strawberry Finger Sukatan Cawan)

Resepi Biskut Strawberry Finger Sukatan Cawan – Berikut adalah beberapa tips yang berguna untuk finger strawberry cookies resepi viral dibawah ini:

  • Tambahkan esen vanila ke dalam adunan untuk memberikan rasa yang harum dan menambah kelezatan biskut.
  • Berikan sentuhan kreatif dengan cara hias biskut Strawberry Finger, contohnya dengan menggunakan gula icing atau serbuk gula halus.
  • Simpan biskut dalam bekas kedap udara untuk memastikan kelembutan dan kelezatan biskut berkekalan lebih lama.
  • Hidangkan biskut Strawberry Finger bersama dengan minuman kegemaran untuk pengalaman rasa yang lebih memuaskan.

Tags:

You might also like these recipes

Leave a Comment