Resepi Biskut Cornflakes Coklat Badam Terkini 2024

Posted on

Resepi Biskut Cornflakes Coklat Badam – resepi cornflakes coklat rangup dengan badam merupakan satu hidangan yang sedap dan mudah disiapkan.

Dengan kombinasi rasa gurih dari cornflakes yang rangup, manisnya coklat cair yang meleleh, serta kelembutan dan kekayaan tekstur badam cincang.

Resipi cornflakes coklat simple ini pasti dapat memenuhi selera anda.

Resepi conflakes coklat badam ini melibatkan beberapa langkah mudah seperti memanggang badam, mencairkan coklat dengan menggunakan kaedah double boiler, dan mencampurnya dengan cornflakes.

Resepi cornflake coklat badam crunchy ini sesuai untuk dinikmati ketika waktu minum petang atau dihidangkan sebagai hidangan yang lazat dalam pelbagai majlis.

Mari kita kongsikan langkah-langkah cara buat conflakes coklat badam resipi conflake coklat badam sedap ini.

Anda juga bisa semak resepi di sini dan tempat makan best di sini.

Bahan Biskut Cornflakes Coklat Badam

imej bahan biskut cornflakes coklat badam
imej senarai bahan biskut cornflakes coklat badam (gambar biskut cornflakes coklat badam)

Resepi Biskut Cornflakes Coklat Badam – resepi biskut cornflakes coklat badam sukatan cawan pada resipi biskut cornflakes coklat badam kami senaraikan dibawah ini,

  • 150 gram cornflakes
  • 150 gram coklat bar
  • 50 gram badam cincang
  • 1-2 sudu besar shortening, gantikan dengan mentega pun boleh

Cara Buat Biskut Cornflakes Coklat Badam

imej cara buat biskut cornflakes coklat badam
imej cara membuat biskut cornflakes coklat badam (biskut cornflakes coklat badam recipes)

Resepi Biskut Cornflakes Coklat Badam – cara membuat cornflakes coklat badam pada biskut cornflakes coklat badam resepi kami senaraikan dibawah ini,

  1. Panaskan oven dan bakar badam yang telah dicincang dengan suhu 170°C selama 10-15 minit atau sehingga badam masak sepenuhnya. Angkat dan biarkan sejuk.
  2. Letakkan cornflakes dalam mangkuk besar dan remukkan sedikit supaya mudah diletakkan dalam cawan kertas nanti.
  3. Cincang halus bar coklat supaya lebih mudah cair. Kemudian cairkan coklat bersama shortening menggunakan kaedah double boiler dan kacau sehingga benar-benar sebati.
  4. Tuangkan coklat cair ke dalam mangkuk cornflakes dan gaulkan bersama badam yang telah dicincang sehingga semua sebati. Letakkan campuran ini dalam cawan kertas.
  5. Taburkan sprinkles atau gula hiasan ke atasnya ketika coklat masih cair supaya ia melekat dengan baik. Biarkan sejuk dan simpan dalam bekas yang kedap udara (cara buat cornflakes coklat badam).

Nota (Resepi Biskut Cornflakes Coklat Badam)

Resepi Biskut Cornflakes Coklat Badam – Kaedah double boiler adalah apabila kita menggunakan air mendidih dalam periuk separuh atau sepertiga penuh, dan meletakkan mangkuk stainless steel atau kaca tahan panas di atas permukaan periuk.

Dalam kaedah ini, mangkuk akan menjadi panas dari wap air yang mendidih (resepi coklat badam cornflakes).

Tags:

You might also like these recipes

Leave a Comment