Resepi Biskut Arab Warna Warni Terkini 2024

Posted on

Resepi Biskut Arab Warna Warni – Jika anda sedang mencari resipi biskut arab warna warni yang menarik dan menyenangkan untuk disajikan dalam majlis atau sebagai pencuci mulut.

Maka resipi biskut arab warna warni sukatan cawan adalah pilihan yang sempurna.

Resepi biskut suji pelangi ini tidak hanya memikat selera dengan rasa yang sedap, tetapi juga mempesonakan dengan tampilan yang berwarna-warni.

Dalam artikel ini, kami akan berkongsi resepi resepi biskut arab 3 bahan warna yang mudah dan menyeronokkan untuk membuat resepi biskut arab pelangi sedap dan indah dan lezat di rumah anda sendiri.

Dengan bahan-bahan yang mudah didapati dan langkah-langkah yang sederhana, anda akan dapat mencipta resepi biskut arab warna warni simple dan cantik yang memikat selera.

Jadi, mari kita mulakan dan cuba resepi biskut arab pelangi cantik dan indah ini untuk menambah keceriaan dalam hidangan anda.

Anda juga bisa semak resepi di sini dan tempat makan best di sini.

Bahan Biskut Arab Warna Warni

imej bahan biskut arab warna warni
imej senarai bahan biskut arab warna warni (Gambar biskut arab pelangi)

Resepi Biskut Arab Warna Warni – resepi biskut arab warna warni sukatan cawan pada resepi biskut arab pelangi sukatan cawan kami senaraikan dibawah ini,

 • 2 cawan tepung gandum
 • 3/4 cawan gula kastor
 • 1 tin kecil mintak sapi (anggaran)
 • pewarna kuning
 • pewarna pink atau merah
 • pewarna biru

Cara Buat Biskut Arab Warna Warni

imej cara buat biskut arab warna warni
imej cara membuat biskut arab warna warni (biskut arab warna warni recipes)

Resepi Biskut Arab Warna Warni – cara membuat biskut arab pelangi pada biskut arab pelangi resepi kami senaraikan dibawah ini,

 1. Tapis tepung gandum ke dalam mangkuk dan sangai di atas kuali tanpa menggunakan minyak, dengan api perlahan, sehingga tepung menjadi ringan dan berbutir. Angkat dan biarkan sejuk. Kaedah ini dikenali sebagai sangai.
 2. Tapis sekali lagi tepung gandum (jika tidak mahu ditapis juga tidak mengapa, kami mengamalkan penapisan agar tepung tidak berketul selepas disangai).
 3. Campurkan gula kastor dengan tepung. Kemudian, perlahan-lahan masukkan minyak sapi ke dalam adunan dan uli sehingga doh menjadi lembut dan boleh dibentuk menjadi bulat.
 4. Bahagikan adunan kepada 3 bahagian dan uli dengan pewarna sehingga warna sebati.
 5. Ambil sedikit adunan dari 3 warna doh secara serata dan uli sehingga membentuk bulatan dengan saiz yang sesuai untuk dimasukkan ke dalam cawan kertas.
 6. Bakar dalam ketuhar selama 15-20 minit pada suhu 160 °C. Angkat dan biarkan sejuk. Gulingkan kuih dengan gula kastor dan masukkan ke dalam cawan kertas.

Nota (Resepi Biskut Arab Warna Warni)

Resepi Biskut Arab Warna Warni – Cuba bakar satu terlebih dahulu untuk menguji biskut nya (biskut arab warna warni resepi).

Tags:

You might also like these recipes

Leave a Comment