Resepi Bebola Ikan Homemade Mudah Terkini 2024

Posted on

Resepi Bebola Ikan Homemade Mudah – Dalam dunia makan-makan yang serba hebat, kita nak serbu dapur dan buat hal dengan resepi bebola ikan mudah homemade super senang.

Tak cuma buat selera tergoda, tapi juga boleh memunculkan sisi kreatif anda dalam memasak kat rumah.

Siapa sangka, dengan langkah-langkah yang tak payah rocket science, kita boleh jadi chef bebola ikan tanpa perlu melangkah kaki ke restoran.

Artikel ni tak hanya bagi bebola ikan resepi viral, tapi juga kongsikan tips-tips yang memang bakal memudahkan anda untuk cara buat fishball homemade mudah.

Jadi, mari sama-sama plan perjalanan sedap ke dunia rasa dengan mula hari anda bersama resepi fish ball homemade mudah yang tak susah tapi power!

Anda juga bisa semak resepi di sini dan tempat makan best di sini.

Bahan Bebola Ikan Homemade Mudah

imej Bahan Bebola Ikan Homemade Mudah
imej Senarai Bahan Bebola Ikan Homemade Mudah ( Gambar Bebola Ikan Homemade Mudah )

Resepi Bebola Ikan Homemade Mudah – Resipi bebola ikan homemade mudah pada bebola ikan homemade resepi kami senaraikan dibawah ini,

 • 300gm isi ikan tenggiri atau “yellow fish tail” (paling sesuai) segar
 • 2 sudu teh tepung jagung
 •  Garam secukup rasa
 • 1/2 sudu teh serbuk lada sulah
 • 1/2 – 3/4 cawan air sejuk (dalam peti)

Cara Buat Bebola Ikan Homemade Mudah

imej Cara Buat Bebola Ikan Homemade Mudah
imej Cara Membuat Bebola Ikan Homemade Mudah ( Bebola Ikan Homemade Mudah Recipes )

Resepi Bebola Ikan Homemade Mudah – Cara buat fish ball homemade mudah pada resep bebola ikan homemade mudah kami senaraikan dibawah ini,

 1. Kikis isi ikan menggunakan sudu ceramik.Ambil hanya isinya sahaja.
 2. Kisar isi ikan hingga lumat.
 3. Masukkan tepung jagung, garam dan lada sulah. Gaul sebati. Tambahkan air sedikit demi sedikit sehingga adunan mendapat tekstur yang tidak likat sangat dan tidak lembik sangat. Lebih kurang macam adunan cucur pisang.
 4. Kemudian keluarkan adunan dan masukkan ke dalam besen kecil. Basahkan tangan dan ambil adunan sedikit demi sedikit. Baling @ hempas adunan ikan tadi ke dalam besen berulang kali sehingga anda rasa adunan menjadi kenyal, berkilat dan licin. Semakin lama adunan dihempas, semakin kenyal tekstur fishball anda.
 5. Ambil sedikit adunan dan bentukkan menjadi bebola.
 6. Ambil fishball menggunakan sudu dan masukkan ke dalam bekas berisi air sejuk yang telah dibancuh dengan 1 sudu garam. Rendam selama 15 minit.
 7. Didihkan air dan masak fishball anda sehingga terapung. Kemudian bolehlah di toskan airnya dan dimasak mengikut citarasa.

Nota (Resepi Bebola Ikan Homemade Mudah)

Resepi Bebola Ikan Homemade Mudah – Berikut adalah beberapa tips yang berguna untuk resepi fishball homemade mudah dibawah ini:

 • Biarkan kreativiti anda berkobar! Anda boleh cuba bentuk bebola yang berbeza atau menggabungkan bahan tambahan seperti sayuran untuk menambah nutrisi.
 • Pastikan suhu kukusan atau cara memasak yang anda pilih adalah sesuai untuk memastikan bebola ikan masak dengan sempurna
 • Sediakan sos pendamping seperti sos cili atau sos kegemaran anda untuk meningkatkan lagi rasa bebola ikan. Selamat mencuba resepi bebola fishball homemade !

Tags:

You might also like these recipes

Leave a Comment