Resepi Apom Lenggang Sukatan Cawan Terkini 2024

Posted on

Resepi Apom Lenggang Sukatan Cawan – resepi apam lenggang lemak manis merupakan sejenis hidangan tradisional yang memikat dengan kelembutan dan kelezatan rasanya.

Dengan resepi apom lenggang rangup dan lembut menggunakan sukatan cawan yang mudah diikuti, kini anda dapat menikmati keindahan resepi apom lenggang sedap dan mudah di keselesaan rumah.

Gabungan tepung beras, tepung gandum, gula pasir, yis, santan, telur, dan bahan-bahan yang dihaluskan mencipta tekstur yang sempurna.

Diamkan adunan untuk beberapa jam atau semalaman untuk memastikan kesempurnaan rasa. Adonan resepi apom manis kemudian dipanggang hingga kekuningan dan kegaringan, sebelum dilipat menjadi tiga bahagian yang menarik.

Mari bergabung bersama kami dalam pengembaraan menyediakan resep apom lenggang mudah dan sedap sukatan cawan ini.

Jom cuba resepi apam lenggang mudah klasik yang memukau dalam setiap suapan yang dihidangkan.

Anda juga bisa semak resepi di sini dan tempat makan best di sini.

Bahan Apom Lenggang Sukatan Cawan

imej bahan apom lenggang sukatan cawan
imej senarai bahan apom lenggang sukatan cawan (Gambar kuih apom lenggang)

Resepi Apom Lenggang Sukatan Cawan – resepi kuih apom lenggang sukatan cawan pada resipi kuih apom lenggang sedap dan mudah kami senaraikan dibawah ini,

 • 1 1/2 cawan tepung beras
 • 1/2 cawan tepung gandum
 • 1/2 cawan gula pasir (resepi apom lenggang manis)
 • 1 sudu kecil yis
 • 1 cawan santan
 • 1 biji telur
 • sedikit garam

Bahan untuk kisar halus:

 • 3/4 cawan nasi sejuk
 • 1 1/2 cawan air

Cara Buat Apom Lenggang Sukatan Cawan

imej cara buat apom lenggang sukatan cawan
imej cara membuat apom lenggang sukatan cawan (kuih apom lenggang recipes)

Resepi Apom Lenggang Sukatan Cawan – cara membuat kuih apom rangup dan lembut pada kuih apom resepi kami senaraikan dibawah ini,

 1. Gabungkan tepung beras, tepung gandum, gula pasir, yis, santan, telur, dan bahan yang telah dikisar halus. Aduk rata, lalu tambahkan garam secukup rasa.
 2. Saring adonan dengan penapis untuk memastikan tidak ada gumpalan.
 3. Diamkan adonan selama beberapa jam. Waktu minimum untuk diamkan adonan adalah satu jam. Anda juga dapat diamkan semalaman, tetapi pastikan santan dimasukkan keesokan harinya sebelum dimasak.
 4. Panaskan wajan anti lengket dan tambahkan beberapa tetes minyak jika diinginkan. Sendokkan adonan apam dan ratakan di wajan hingga membentuk lingkaran yang merata. Masak hingga kecokelatan dan renyah di pinggirannya.
 5. Angkat dan lipat menjadi tiga bagian, atau gulung adonan.

Nota (Resepi Apom Lenggang Sukatan Cawan)

Resepi Apom Lenggang Sukatan Cawan – Disyorkan untuk mengambil masa untuk memerapkan adunan apom lenggang semalaman, namun perlu diingat bahawa santan harus dimasukkan keesokan harinya (resepi apom lenggang utara / resepi apom lenggang penang).

Tags:

You might also like these recipes

Leave a Comment