Resepi Apam Beras Merekah Sukatan Cawan Terkini 2024

Posted on

Resepi Apam Beras Merekah Sukatan Cawan – Satu keajaiban tradisional yang terus memikat lidah dan menggamit kenangan iaitu resipi apam beras merekah sukatan cawan!

Kombinasi bahan-bahan seperti tepung beras yang lembut, susu berkrim, dan sedikit sentuhan vanila, mencipta keharmonian rasa yang unik dalam setiap gigitan resipi apam beras merekah lembut.

Kelembutan dan keharuman apam yang dihasilkan daripada resepi tradisional ini sentiasa mampu mengingatkan kita kepada rasa nostalgia dalam setiap suapan.

Melalui artikel ini, kita akan meneroka dengan lebih mendalam tentang resepi apam tepung beras merekah simple yang mudah diikuti, sesuai untuk pelbagai majlis dan pastinya akan memikat lidah setiap pencicip.

Anda juga bisa semak resepi di sini dan tempat makan best di sini.

Bahan Apam Beras Merekah Sukatan Cawan

imej Bahan Apam Beras Merekah Sukatan Cawan
imej Senarai Bahan Apam Beras Merekah Sukatan Cawan (gambar apam beras merekah sukatan cawan)

Resepi Apam Beras Merekah Sukatan Cawan – Resepi apam beras merekah gebu dan lembut pada resepi kuih dari tepung beras homemade kami senaraikan dibawah ini,

 • 200 g tepung beras (2 cwn)
 • 2 sudu kecil baking powder
 • 2/3 cawan gula
 • 1 cawan susu segar
 • 1 sudu kecil esen vanilla
 • pewarna atau emulco

Cara Buat Apam Beras Merekah Sukatan Cawan

imej Cara Buat Apam Beras Merekah Sukatan Cawan
imej Cara Membuat Apam Beras Merekah Sukatan Cawan (apam beras merekah sukatan cawan recipes)

Resepi Apam Beras Merekah Sukatan Cawan – Cara membuat apam tepung beras merekah tanpa nasi mudah pada resepi kuih tepung beras lembut homemade kami senaraikan dibawah ini,

 1. Panaskan kukusan. Ikat tudung pengukus dengan kain supaya wap air tidak menitik ke dalam kuih.
 2. Satukan tepung beras, baking powder dan gula. Gaul sebati.
 3. Masukkan susu dan esen vanilla ke dalam adunan kering kemudian kacau sebati. Kacau sehingga adunan menjadi licin dan sekata pada resepi kuih guna tepung beras sukatan cawan.
 4. Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian. Kami bahagikan kepada 3 bahagian. Adunan pertama tiada campuran, adunan kedua ditambah pati sirap dan aduna ketiga ditambah pandan emulco pada resepi guna tepung beras.
 5. Sudukan ke dalam acuan kecil dan kukus selama 10-15 minit. Jika muffin cup size kecil, cuma kukus 6-7 minit sahaja.

Nota (Resepi Apam Beras Merekah Sukatan Cawan)

Resepi Apam Beras Merekah Sukatan Cawan – Berikut adalah beberapa tips yang berguna untuk resepi kuih apam berasaskan tepung beras moist mudah dan lazat ini:

 • Adunlah adunan dengan lembut sehingga semua bahan tercampur rata. Elakkan daripada terlalu kerap mengadun kerana ini boleh menyebabkan apam menjadi keras.
 • Pastikan tiada ketulan tepung yang tinggal dalam adunan. Ini akan membantu menghasilkan tekstur apam yang lebih halus.
 • Apabila memasak apam, pastikan anda menutup kuali dengan penutup atau pinggan. Ini akan membantu apam merekah dengan cantik dan sekata. Selamat mencuba!

Tags:

You might also like these recipes

1 thought on “Resepi Apam Beras Merekah Sukatan Cawan Terkini 2024”

Leave a Comment